Home

Sunday, July 29, 2012

9 Ramadhan

Akhirnya , Jijah dapat juga meluangkan masa mengetuk kibod netbook tersayang. Akhirnya. Semenjak Ramadhan bermula memang agak kurang ghairah untuk mengupdate apa-apa dalam belog kesayangan. Ada banyak juga benda yang ingin diupdate tetapi akhirnya berkubur begitu sahaja. Sikap pemalas masih tidak dapat dihindarkan lagi. Sadis.


9 Ramadhan dilalui dengan macam-macam dugaan dan ragam. Tambahan bila Jijah memberanikan diri untuk menjual Chocolate Chip Cookies kepada umum. Sebelum ini hanya makan untuk sendiri tetapi demi hendak mencari duit lebih memang nak tak nak Jijah kena juga menggigihkan diri untuk menjual biskut raya kan? HEHE, tapi cuma sekarang dah seghupe Zombie jugak bila terpaksa korbankan waktu tidur apabila tempahan untuk Chocolate Chip Cookies semakin banyak. Alhamdulillah. Rezeki bulan Ramadhan ni memang sesuatu yang Jijah sendiri teruja dan bersyukur sangat-sangat dengan kurniaanNya. Kalau korang masih ingin meng-order Chocolate Chip Cookies Jijah, masih lagi sempat untuk meng-order okes! Jom order , hanya RM 20/ sebalang! Murah sangat tau! =)




Jom Order Jom Order! ^_^
RM 20/sebalang :D

Puasa tahun ini memang berbuka dengan kadar yang sangat sederhana. Tak ada mood untuk pergi ke Baazar Ramadhan. Seringkali terkena membeli makanan yang kadangkala hanya nampak sahaja sedap tapi bila rasa mahu mengomel pun dah tak ada guna lagi. Begitulah. Cuma semalam sebab teringin sangat dengan Popia Basah , Tepung Pelita ,dan Air Tebu maka pesan dekat Umi dan Ayah untuk belikan di Baazar Ramadhan semalam. Hasilnya? 


Nasi Goreng Ayam Kampung , Kuih Buah Melaka , Tepung Pelita , Popia Basah dan Air Tebu yang tiada dalam gambar.

Alhamdulillah. Nikmat yang tidak terkata semalam. Kuantiti makan sedikit. Tapi kekenyangan sampai ke sahur uols! Entahlah! Ramadhan kali ini hanya teringin minum sahaja. Makan tu kadang-kadang belum tentu makan sangat. Mungkin sebab takut terlebih kenyang nanti ada juga terbongkang atas katil lepas Maghrib kan? Hah! Habis tu siapa nak jadi penjaga oven masa membakar cookies kan? Hahahaha.

HEHE. Random saja entri ini. Lemau gila lately. Mungkin sebab tidur dah tak menentu dalam kadar waktu yang sedikit kan. Bila nak mengupdate pun memang tak sempat sangat. Lagi rela menghabiskan sisa waktu dengan dengkuran eh! tidur katanya. HAHA, over sangat Jijah! HEHE , so amacam Ramadhan korang? Okay tak? HEHE. 

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Thursday, July 19, 2012

Terjumpa Blogger Popular Di Preview Tanda Putera. Hah Siapa?

Hah! Tajuk kali ini bukan gempak semata-mata okay? Bukan seperti tajuk Bosan Dengan Aaron Aziz yang membuatkan semua orang hampir bengang dengan aku tu kan? HAHA, kesian semua. Tajuk kali ini memang betul-betul punya uols!

Semalam aku sempat menghadiri Preview Filem "Tanda Putera". InsyaAllah dalam masa terdekat aku akan buat entri khas tentang filem yang diarahkan oleh Shuhaimi Baba. Sebuah filem yang banyak bermain dengan emosi. Nanti aku review okay? Tapi sebelum itu jom main teka teki. Korang rasa aku terjumpa blogger popular yang mana? Aku rasa kebanyakkan orang kenal dengan blogger ni! HEHE.

Blogger ini sangat ramah dan friendly. Paling terharu dia kenal aku walaupun aku ini bukan siapa-siapa. Eceh. *pangggggg Tak habis-habis Jijah nak ber-dramatik kannnnn?! Hah! Cuba teka Cuba teka! 

Korang rasa Siapa Blogger Popular ini?


ehem blogger popular tu pakai tudung warna biru.

saja blurkan gambar dia. weols duduk dekat-dekat. EHEH.

padahal memang kalau telepon murah, tak payah blurkan pun gambar yang kau snap keluar kelabu asap Jijah oiii -___- paswah!

okayyyyy...cuba teka siapaaaaa?

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Wednesday, July 18, 2012

Produk Kecantikan Dan Kesihatan Ziana Zain - B.Lift Untuk Menjelmakan Seri Kecantikan Dari Dalam

Semua orang pasti mengenali Ziana Zain , penyanyi bersuara lantang yang mempunyai rupa paras yang masih anggun dan jelita meskipun sudah mencecah 40an. Kini Ziana Zain telah mengasaskan satu produk kecantikan dan kesihatan yang telah diberi nama B.Lift. Hah! Produk ini masih lagi baru dan rasanya tak semua orang mengetahui lagi tentang produk ini. Jijah ini pun dapat tahu daripada kawan Jijah yang juga peminat tegar Ziana Zain okay? HEHE. Haa..produk ini bukan Ziana Zain jadi duta tau tetapi Ziana Zain yang mengasaskan sendiri produk kecantikan dan kesihatan ini. Curlasttttt kak Ziana Zain kita! Hiks.



B.Lift by Ziana Zain


Jijah ada membaca serba sedikit tentang produk yang telah diasaskan oleh Ziana Zain ini. Bila membaca tentang kelebihan dan khasiat tentang produk B.Lift ini , ternyata memang banyak juga khasiatnya. Bukan untuk cantik semata-mata. Malah produk ini diasaskan untuk kesihatan juga. Secara dasarnya produk kecantikan dan kesihatan B.Lift ini ialah sejenis kolagen. Untuk yang tidak mengetahui kolagen adalah protein yang diagihkan secara paling banyak dan meluas dalam tubuh badan manusia. Fungsi utamanya adalah bagi mengekalkan struktur kulit serta organ badan dan ia juga bahan utama yang diperlukan dalam pembaikan struktur yang telah rosak. Hah! Ini aku copy dari web Ziana Zain gituh ! 


Banyak juga info yang Jijah dapat melalui pembacaan Jijah tentang kolagen yang terdapat di web Ziana Zain ini korang. Jijah pun baru tahu simptom-simptom kehilangan kolagen daripada badan. Antaranya :



  1. Kulit hilang keanjalan,pembentukan kedut pada kulit.
  2. Kulit menjadi kering dan kasar,kurang kelembapan dan merekah dengan mudah.
  3. Tona kulit menjadi kusam dan gelap,kuku menjadi rapuh dan rambut mudah gugur.
  4. Tidak dapat mengekalkan postur badan yang baik,otot menjadi kendur dan berubah dari bentuk asal.
  5. Garis halus disekitar dahi dan bibir serta lingkaran hitam dibawah mata.
  6. Kesakitan pada sendi,pinggul,dan bahu serta pergerakan mula terbatas.
  7. Tindak balas sistem imunasi badan yang lemah
Haaa! So kalau korang ada terdapat juga tanda-tanda yang begini , apa kata korang cuba mengambil B.Lift daripada Ziana Zain ini. Mana tahu selepas ini kulit korang akan bertambah cantik , wajah bertambah jelita serta vogeh dan paling penting kesihatan korang pun akan lebih baik daripada sebelumnya. Terutama para wanita khususnya kan? 

Kalau tadi Jijah tulis tentang simpom-simptom kehilangan kolagen kan? Kali ini Jijah nak menulis tentang apakah khasiat yang korang boleh dapati setelah pengambilan kolagen adalah :

  1. Memelihara ketegangan dan keanjalan kulit.
  2. Memelihara kelembapan kulit.
  3. Menyokong baik-pulih tisu dari kecederaan otot dan tulang.
  4. Menguatkan otot dan tulang.
  5. Membantu hati dalam proses detoksifikasi.
  6. Memelihara kelenturan sendi.
  7. Mengurangkan keradangan.
  8. Memberi tenaga.
  9. Membantu pola tidur.
  10. Memulihkan penyakit saraf dengan membina semua lapisan protein pada saraf.
Hah! Banyak juga kebaikan yang boleh kita dapati setelah mengambil supplement kolagen ini. Senang cerita bagus untuk kesihatan kita sudah tentu. Kadangkala kita terlalu sibuk dengan kerja sehinggakan kita terlupa untuk menjaga kesihatan kita sendiri. Maka dengan pengambilan kolagen pasti kita bukan sahaja semakin sihat malah semakin cantik ! Kannnn? Siapa yang tak mahu cantik kan? Hiks. Banyak lagi info-info menarik tentang kolagen khususnya dalam web Ziana Zain. Nanti cuba korang singgah , pasti korang pun akan tertarik untuk membeli B.Lift by Ziana Zain ini. 






Cantik Sangat Ziana Zain!

Untuk yang berminat dengan produk B.Lift by Ziana Zain ini sangat-sangat digalakkan untuk membeli sekarang kerana mempunyai harga promosi iaitu dengan hanya RM 79.90 sekotak. Hah! Mana nak dapat harga supplement kolagen dengan harga yang begini kan? Kalau sudah habis promosi nanti harganya sudah berbeza! Jadi cepat-cepat dapatkan B.Lift by Ziana Zain dengan tawaran harga promosi yang menarik ini !

Jika korang berminat dengan produk B.Lift by Ziana Zain ini korang boleh membeli dan membuat pesanan dengan kawan Jijah iaitu Karlreef di talian 018-2553988. Jom lah korang membeli B.Lift by Ziana Zain ini bukan sahaja untuk kecantikan malah untuk kesihatan korang jugak gituh! Kalau korang nak tanya apa-apa pun boleh terus tanya kepada kawan aku itu k? Untuk info-info lanjut tentang produk B.Lift by Ziana Zain ini korang boleh terus melayari ke web rasmi Ziana Zain. Semua info ada disitu! Mari menjelmakan seri kecantikan dari dalam diri dengan B.Lift by Ziana Zain

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Tuesday, July 17, 2012

Am I Too Much?

Kita masing-masing ada kegemaran , begitu juga kebencian. Tetapi jangan kerana saya masih terlalu muda dan kamu sudah matang ( I hope so?! ) kamu mahu apa yang kamu rasa di mata kamu tidak elok kamu mahu saya menurut. Tolong lah! Kehidupan kita berbeza dan kita mempunyai kehidupan kita masing-masing. Cukuplah sekadar menegur dengan baik tetapi bukan dengan kasar. InsyaAllah , andai teguran itu baik , saya pasti akan mengikut. Tetapi bagaimana pula kalau saya merasakan teguran itu tidak logik dek akal? Awak ingat saya bodoh untuk membuta tuli menurut begitu sahaja?

Tolong lah! Get A Life. Please?

It's not an issue about siapa muda dan siapa tua. Cuma sekarang aku agak kecewa bila sesetengah orang tidak faham apa sahaja yang kita buat yang segalanya bagi mereka dianggap kita ini menunjuk-nunjuk atau bahasa omputihnya overexposed. Aku tak pernah sesekali menyangka segala perbuatan yang aku buat ada segelintir yang tersilap sangka. Entahlah. Mungkin bagi aku , tidak salah untuk menayang gambar makanan, gambar orang yang aku sayang , gambar orang yang aku minat , aktiviti yang aku suka dalam Cherita Emo-Temo. Tapi tidak pernah aku sangka ada juga yang kurang senang dengan perbuatan dan penulisan aku. Sobs.

Itulah hendak menjaga hati orang memang bukan senang. Kadang-kadang Jijah dah terlalu sangat menjaga hati orang sehingga terlupa hati dah berdenyut sakit dek kerana terlebih-lebih menjaga hati orang. Kesian hati saya :'( Sebelum Ramadhan muncul , aku mahu meluah disini terlebih dahulu. Aku ingin minta maaf pada semua kalau terasa segala yang aku tulis dan letak gambar itu membuatkan ada segelintir pihak tidak senang duduk dan melihat. Aku tak pernah menyangka bila kita menepek gambar dari milik kita pun ada yang marah dan membenci. Mungkin aku semua fikir semua orang berperangai macam aku. Tak kisah. Lantak kau lah. Gambar kau kan? Tapi aku silap. Sobs.

Again. I don't know , am I too much , overexposed everthing atau mereka sahaja yang tidak berpuas hati dengan apa yang kita buat? Aku keliru. Aku juga kecewa. Aku perlukan sokongan. Bukan cercaan , sindiran atau makian. Haih. Sentap hati mak noks! Itu dulu lah kan! Tapi risau juga kalau mungkin aku membuat keputusan drastik tidak memikir hati sendiri untuk menutup blog ini demi hendak menjaga hati semua pihak. Sanggup ke Jijah pun? Sobs lagi sekali. Dahulu aku beranggapan , mereka tidak faham. Aku seorang yang suka berkongsi gambar yang aku edit, segala cherita yang aku ingin kongsikan. Tapi setelah tahun demi tahun , aku tidak nampak perubahan terhadap mereka yang tidak senang duduk dengan segala cerita yang aku kongsikan di Cherita Emo-Temo ataupun perkongsian di Twitter. 

Aku pelik. Apa silap aku? Apa salah aku? Beritahu aku secara jujur, telus dan lembut. Aku sedia mendengar mahupun membaca. Tapi jika mahu menyindir, better you're not telling me. Aku benci orang menyindir. It's kind something yang annoying for me. Telling the truth is much better than kau menyindir dan mengamuk sakan ala-ala membabi buta. Biar sakit menerima hakikat daripada kau sakit kemudian yang duri luka tu akan meninggalkan parut terus. Hmmm. Again , Am I Too Much write this into my blog?  Dulu aku fikir , blog personal , blog sendiri lantak nak tulis apa pun. As long as I didn't write any sensitive issue , it's nevermind pun nak tulis apa pun. Again , I am wrong. :/ Dulu aku sangka selagi gambar itu milik aku , diambil oleh aku , tak akan ada sesiapa yang marah aku menayang. Again , I am wrong. Rupanya masih ada yang tidak senang duduk. Alahai! 

Dan sebenarnya Jijah tidak kisah orang menegur. Tetapi apabila orang menegur dengan cara yang kasar Jijah rasa kurang senang. Jijah terasa macam Jijah membuat silap yang besar , sangat besar! Tidak salah untuk orang tua menegur orang muda. Tidak juga salah orang muda memberi nasihat atau pandangan kepada orang yang lebih tua. Tak salah sebenarnya kalau kita sama-sama mengalah dan turunkan ego kita. Mana kita mahu meninggikan ego kita sehingga kita kehilangan orang yang kita sayang atau merendahkan ego kerana kita tahu orang itu akan kekal bersama kita tiap susah mahupun senang? Awak dah matang , awak boleh fikir kan? :)

Life is about to have each other. Bukan juga untuk kekasih atau mereka yang sudah berumah tangga. Tidak kira dengan kawan , adik beradik atau sesiapa sahaja. We're need each other. Bila ada bahu yang sudi menumpang ketika sedih , tangan yang sedia memimpin tatkala kita silap , telinga yang sedia menadah bila kita marah dan senyuman yang diberi tatkala kita gembira pasti kehidupan kita akan lebih bahagia bukan? Mungkin kita boleh hidup berseorangan but two is better than one


Life is About To Have Each Other. Really? am I right? 

credit gambar : pakcik Google.

Tiba-tiba Jijah sudah membebel mengenai kehidupan pula. I don't know why all of sudden terkeluar isu kehidupan. Aku memang begini. Suka menulis. Suka mencoret apa sahaja. Suka berkongsi gambar apa sahaja. Tapi sekarang aku terasa macam ada batas. Tidak bebas. Kenapa tidak mereka yang tidak puas hati itu buatkan sahaja blog untuk aku, Twitter untuk aku atau Facebook sekali untuk aku? Hah! Masa tu boleh sahaja awak buat apa yang awak mahu. Tak begitu?

Jijah bukan hangen tak tentu hala. Benda ni dah lama Jijah tulis dan padam untuk publish dalam belog. Jijah pun tak kuasa nak update perkara yang emo-temo walaupun nama belog emo-temo kan? Mungkin kalau zaman sekolah dahulu Jijah mungkin every time sentap dan mengamuk tak tentu akan update sedemikian rupa. But when I'm turn on 18 years old , tak ada guna dan makna lagi nak update kisah sedih sahaja kan? Begitulah. Life is not easy but it'll be more easier when we have each other okay? Tak habis-habis Jijah dengan each other tu tau! Hahahahah. 

Rasanya macam dah sekian lama Jijah tak update dalam kadar panjang yang macam ini kan? Selalu ringkas sangat! Gambar penuh. Isi kurang kan? Errr ke Jijah saja yang perasan macam tu? HEHE. Maybe, that's only my feeling walaupun sebenarnya? Entri aku panjang berjela sangat-sangat kan! Haih , bila tengah geram , kadang-kadang dah tak tahu nak rasa apa dah okay?! Huish. Jijah mohon sangat-sangat , jangan lah ada yang beranggapan apa sahaja yang Jijah kongsikan korang ingat itu adalah overexposed. Jangan sesekali beranggapan begitu. Sedih hati Jijah. Kalau ada yang kurang senang , Jijah juga yang rasa sadis. Atau ini bermakna Jijah perlu menjaga lagi hati mereka walaupun mereka dengan sewenang-wenangnya tidak pernah sedetik pun mahu menjaga hati Jijah? Sadis.

Maafkan aku kalau ada yang kurang senang dengan entri ini. Aku pun sedih juga apabila ada yang berperasaan begini. Sedih bukan bila ada orang yang kurang senang dengan kegembiraan dan kebahagiaan yang kita ingin kongsikan? Tak kan hanya mahu aura kemarahan, aura kesedihan sahaja dikongsikan bersama? Aiyoooo! Paswah sangat kalau macam itu tau! Jijah tak pasal-pasal menulis dengan kadar yang begitu panjang dan sangat emo! Errr, macam kurang emo but still. Heh.

Anyway terima kasih kepada yang sudi membaca setiap entri-entri Jijah. Jijah sangat terharu bila ada yang membaca meskipun hanya pembaca senyap. Mungkin kadangkala I need your comment bila perlu. Jangan malu-malu tinggalkan komen dalam kotak komen. Jijah tak ada makna nak sentap-sentap ni. Katanya! Hmmm kepada yang kurang selesa ataupun kurang berkenan , Jijah harap dah tak perlu kot berfikiran macam itu? Kita masing-masing ada kehidupan. Aku respect kau dan aku rasa selagi apa yang aku buat tak salah , why not kau respect aku kan? Atau sebenarnya korang rasa apa sahaja yang aku tulis dalam Cherita Emo-Temo ini korang rasa memang overexposed dan melampaui batas isi kandungan nya?  Hmmmm , dilema tiba-tiba!

Hah! Entri ini dah jadi panjang berjela! Dah penuh dengan macam-macam warna dah macam orang buat nota! Hah! Aku cuma meluah perkara yang aku tak suka menyerabutkan kepala otak aku kemudian. Aku tak suka benda kecil macam ini pun ada yang tak selesa lah, tak suka lah dan itu ini. Mungkin pada korang ini isu kecil. Tapi kecil-kecil lama-lama jadi besar , siapa juga yang susah kan? Sobs. Itulah , selepas ini aku memang akan tetap update seperti mana aku sebelum ini. Awak selesa atau tidak , itu suka hati awak. Saya sudah banyak menjaga hati awak. Pesan saya , get a life please? Errrr.

Sekali lagi Jijah minta maaf andai ada yang terasa hati dengan entri kali ini. I need to be honest what I am feel. Sudah terlalu banyak saya menjaga hati awak , tak kan setelah sekian lama baru hari ini saya meluah ada yang nak sentap kot? Mana adil begitu kan? Errr. Tak apa lah , kalau awak tetap beranggapan yang saya ni overexposed , saya tak boleh nak mengubah apa-apa sebab awak pun sudah matang sepatutnya. Awak lebih tahu apa yang betul dan apa yang tidak bukan? Saya yang masih belajar tentang kehidupan akan semat segala apa yang terjadi ini sebagai pelajaran dalam kehidupan saya. Terima kasih untuk kamu...kamu...kamu...yang sudi membaca entri yang panjang lebar ini. Err yang hanya scroll down bawah tanpa membaca pun terima kasih juga. Saya sangat menghargai kalian yang rajin membaca belog picisan saya ini! Begitulah. Panjang lebar menulis , terus terasa lenguh jari jemari tembun ini. Anyway sebelum aku titik-kan noktah untuk entri panjang berjela ini , I found this picture on my facebook. Heh.


Get It? LOL ! :p

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Monday, July 16, 2012

Bosan Dengan Aaron Aziz

Mesti ramai yang terkejut , terkedu dan terpelanting tatkala membaca tajuk entri ini bukan? Apakah yang telah terjadi sampai Jijah sanggup membuat statement macam ini? Bukan kah Jijah dolo-dolo fanatik Aaron Aziz? Sehingga gigih mengejar Aaron Aziz dimana-mana? Dimana ada Jijah disitu ada Aaron Aziz. Eh terbalik pulak ayat. HAHA. 


Tak , sebenarnya itu ayat manipulasi semata-mata. Jangan berkerut-kerut muka membaca statement tajuk entri ini. Nanti berkedut muka tak cantik ok? HAHA, tetibe ye kau Jah! Prfttt. Sebenarnya entri ini aku konon-konon nak publish masa weekend. Sebab weekend aku terrrrsangat bosan! Tapi entah macam mana entah tak publish pun. Sebab aku tak habis tulis sampai habis entri ini. Citttt.


Kekdahnya last Friday , aku tetibe macam semangat balik nak berphotoshop. Dah lama aku tak guna photoshop sebab aku macam malas nak godek-godek itu dan ini. Lagipun sekarang dah macam-macam aplikasi edit online. Tak payah susah-susah nak berphotoshop kalau pemalas macam aku kan? Ekekeke. Jadi aku pun tengok folder gambar-gambar aku. Aku pun ambil gambar-gambar Aaron Aziz masa di Genting Highland tempoh hari. Saja-saja nak edit. Rindu nak mengedit gambar guna photoshop sebenarnya. 


Bila edit. Hampa. Tak ada idea nak kasi cantik. Kurang idea. Kurang kreativiti. Heh. Sejak bila Jijah edit cantik pun kan? HAHAHA , sedih weh. Bukan sejam , bukan dua jam aku memandang benda alah tu. Sekali hasil nan hadoooo jah. Harus sedih dan paswah sekaligus. Oh tidak!


kekurangan idea , maka hasilnya sendu !
paswah :/

Sebenarnya kekurangan idea sangat-sangat walaupun semangat nak berphotoshop membara-bara okes? Biasalah kan? Diri sendiri pun ala-ala pasrah sahaja lah kan? Begitulah kehidupan Jijah , tak nanges , pasrah , tak pasrah , nanges balik kan? Choiiii. Hahahah. Jijah rasa macam terlalu lama tak update apa-apa dalam belog pasal Aaron Aziz kan? Itu pasal gigih update juga pasal Aaron Aziz kan? Katanyaaaaa.. Tapi sekarang update pasal Aaron Aziz mampoooo guna gambar lama sahaja kan? Paswah.

HEHE. Oh lagi satu. Tak sangka Nuffnang kasi lagi satu Buffered Earning dekat Jijah. Alhamdulillah. Rezeki datang tak mahu berhenti. Syukur. 


terima kasih Celcom Samsung Galaxy S3 :')

terima kasih Nuffnang :')

Tajuk gempak. Tapi isi? Nan hado! Hahahahah... So uols...macam mana dengan hujung minggu korang? Okay? Tak okay? Hujung minggu hadapan dah masuk bulan Ramadhan :) Tiba-tiba terasa excited pula! Hehehe.

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Friday, July 13, 2012

[ReviewAlbum] Shahir. Terbaik atau Biasa Sahaja?

Sudah beberapa ketika aku telah berjanji untuk melakukan sedikit review tentang album penyanyi berbakat besar yang dilahirkan dari program realiti Astro iaitu Shahir AF8. Setelah janji demi janji, akhirnya hari ini dengan sedikit kelapangan yang ada ini , aku akan menulis serba sedikit review aku tentang album Shahir AF8 ini. 

Erhiks. Jijah sebenarnya terjebak mendengar lagu-lagu terbaru Shahir di dalam album terbaru Shahir ini daripada kawan aku sebenarnya. HEHE , dah dia mendengar lagu Shahir , aku pun dengar juga. Aku cuma tahu ada satu lagu Shahir yang cukup terlekat dalam kepala aku iaitu lagu Pendam. Lagu-lagu lain , memang aku tak tahu. Heh. Lepas kawan aku bergigihan membeli album Shahir , aku pun turut menumpang mendengar lagu-lagu dalam album Shahir. HEHE.


SHAHIR

Dalam album Shahir terdapat 6 buah lagu. Agak kecewa disitu sebenarnya. Aku mengharapkan lebih daripada itu sebenarnya. Tapi setelah mendengar penjelasan daripada Shahir yang katanya kekurangan waktu untuk menerbitkan lebih banyak lagu. Mungkin dimasa akan datang akan dikeluarkan lebih banyak lagu dalam album lain. Tapi sejujurnya aku cakap meskipun ada 6 buah lagu sahaja , aku sangat suka dengan hampir kesemua lagunya. Tidak mengecewakan aku langsung. 

Lagu-Lagu Dalam Album Shahir

track 1 : Cintakan Kembali 
track 2 : Aku Yang Berdosa 
track 3 : Dia Yang Kau Pilih
track 4 : Cerita Kita 
track 5 : Pendam 
track 6 : Luar Biasa 

Track 1 : Cintakan Kembali.

Bila mendengar lagu ini untuk yang pertama kali aku cuma cakap "wow"! Vokal Shahir memang betul-betul membuatkan aku terpukau. Sebab bila mendengar lagu ini ada part tinggi dan tidak kurang juga part rendah. Aku suka! Bait-bait lirik lagu ini memang kalau nak dikategorikan sebagai kategori yang boleh tahan sadis. Terutama kalau korang dengar lirik di korus. Pergh, memang mencengkam jiwa juga lirik dia. Lagu yang mempunyai nada rancak tetapi membekalkan lirik yang sadis. Oh , memang sadis! 

Track 2 : Aku Yang Berdosa.

Insaf. Itu perkataan pertama yang muncul dari mulut aku tatkala mendengar lagu ini. Alunan muzik yang tenang dan diiringi dengan lirik lagu yang cukup menginsafkan. Antara lagu kegemaran Jijah dalam album Shahir. Ketika mendengar lagu ini memang tidak dinafikan aku sangat mengharapkan Shahir membawa lebih banyak lagu berunsurkan islamik dan genre yang begini. Vokal Shahir sangat istimewa jika membawa alunan lagu yang begini. Jijah sangat teringin untuk mendengar lebih banyak lagi lagu berunsurkan islamik daripada Shahir. Percaya cakap Jijah , pasti ramai yang akan turut terpukau apabila mendengar Shahir mendendangkan lagu-lagu yang berkonsepkan begini. Juga apabila korang mendengar lagu ini pasti korang juga akan menyatakan perkara yang sama. Lirik yang telus , vokal yang merdu dan muzik yang juga indah. 




Ya Allah ... apa yang bisa .. ku tebus kepadamu .. atas dosaku..
Ya Allah.. ku hina terasa .. biarku bersujud untuk ke syurgaMu ..


:'(


Track 3 : Dia Yang Kau Pilih 

Pertama kali mendengar lagu dalam album itu merupakan lagu dalam track no 3. Dia Yang Kau Pilih. Masa itu aku mengulang banyak kali lagu tersebut. Aku terdengar dan mendapat rasa kesyahduan dalam lagu itu. Aku tak tahu dari mana aku datang rasa itu. Tapi itu yang aku rasa. Selepas itu apabila mendengar bait-bait lirik itu, aku semakin tersentuh. Oh ini tidak tipu. Sehinggakan kawan aku pun cakap , betul Jah , betul Jah , lirik dia touching. Hahaha , seee?! :p Lagu yang paling digemari dalam album Shahir ini adalah lagu ini. Jijah sendiri tak tahu kenapa lagu ini yang paling digemari. Ada kemungkinan kerana lirik yang menyentuk perasaan itu. Atau juga kerana vokal Shahir untuk lagu ini sebenarnya bila dengar berulang kali aku mendapati ada satu suara yang sedikit syahdu ketika dia menyanyi. Entah. Aku sendiri tidak pasti. Aku cuma tahu aku suka lagu ini dan aku tetap suka! HAHAHA :p




Biarkan aku berundur ..
Jika itu yang telah pun tertulis ..
Jalanku tak panjang ..
Bersama dirimu ..


Jadikan dia terbaik ..
Kerna itu yang telah kau pilih ..
Biarkan diriku ..
Membawa semua .. luka ..


sobs :'( 


Track 4 : Cerita Kita 

Aku ini mungkin jenis yang sangat suka lagu sendu-sendu yang tahap boleh meleleh air mata macam orang putus cinta agaknya. Bila mendengar lagu Cerita Kita , aku sebenarnya agak kurang mesra dengan telinga aku. Tapi tak bermakna aku tidak menyukai lagu ini. Tidak. Cuma mungkin aku lebih gemar lagu yang berbentuk lirik yang menikam kalbu atau muzik yang terlebih sentimental. Get it? HEHE , maafkan saya. Cuma bila mendengar lagu ini berulang kali , lagu ini best cuma bukan lagu pilihan Jijah. Jijah ni kalau tengok playlist mp3 dia memang semua stok macam orang hilang boifren ye walaupun dah 18 tahun hidup , seorang boifren pun tak pernah ada. sob sob , kesian tak? *pangggggg

Track 5 : Pendam

Ahh , menipu sangat kalau ada orang tak pernah dengar lagu ini. If and only you watch Malay drama , of course kau akan tahu punya lagu ini. Ceh , gaya semua orang macam kau ye Jijah? Kpochi, lepas dengar terus Google? Well , tak semua orang yang gigih meng-google dan tahu untuk mengguna Google tu macam mana kan? Eh tetibe melencong pergi menulis hal lain kan? Aiseh. Lagu Pendam memang lagu yang dah lama diputarkan di stesen radio sebelum album Shahir keluar lagi. Malah ia turut menjadi lagu background untuk sesebuah drama dan juga filem. Serius aku cakap lagu Pendam memang sangat syahdu. Muzik yang sangat sentimental. Lirik lagu yang sangat-sangat syahdu. Serius weh. Aku boleh tetibe membayangkan diri aku pula dalam lagu ini. K IjahEmoTemo ini memang selalu over. Kalau boleh semua benda dia nak bayangkan diri dia. What to do kan? Hahaha :p

Vokal Shahir dalam lagu Pendam memang aku terrrrsangat suka! Jatuh cinta bila pertama kali mendengar. Bila mendengar bait-bait lirik dia, lagu ini pun sadis. Bila kau tengah sedih dan kau terasa macam nak emo-temo tak tentu hala, aku sarankan lagu ini. Tapi kalau kau terasa nak insaf , hah dengar lagu Aku Yang Berdosa. Mungkin akan ada juga airmata yang mengalir. Lirik yang cukup menikam kalbu dua-dua. Tak silap aku lagu Aku Yang Berdosa dan Pendam ini ditulis oleh Sham Kamikaze? Bravo sangat! Dua-dua lagu ini memang antara favourite aku! Lirik yang cukup mantap! Cer korang dengar instrumental untuk lagu Pendam.. pergh! Yang tu pun terbaik jugak ! :p


Aku tak mampu ... pertahankan lagi ... Cinta yang menyakiti ...
Biarlah ... aku pergi ... 
Tiada hampa dihati ...

Sobs :'(

Track 6 : Luar Biasa 

Dulu-dulu selepas lagu Pendam , tak silap aku lagu Luar Biasa pun turut diputarkan di radio. Masa dulu-dulu aku dengar memang aku rasa aku kurang gemar dengan lagu ini. Tapi selepas banyak kali aku mendengar, aku rasa lagu ini pun tidak kurang best juga. Cuma mungkin aku terpedaya dengan MV lagu ini yang Shahir jadi orang psiko. Aku benci orang psiko dan tetibe aku turut merasuk fikiran aku untuk membenci lagu. Oh kesian lagu ini. HEHE. Suka hati kau je nak benci-benci kan? Sekali bila dengar dan terus dengar memang aku rasa lagu ini best dan kenapa sekarang aku baru minat nak dengar banyak kali? Heh.



Begitu lah serba sedikit review aku tentang album Shahir. Aku sebenarnya bukan orang pakar untuk review album orang ini. Kalau suruh aku review album gambar , mungkin aku boleh kasi komen yang terbaik. Errrr. HEHE. Tapi tak salah rasanya bila seorang peminat Shahir memberi pendapat dan komen berbentuk peribadi disini. Asalkan tidak menyentapkan hati sesiapa, err okay kot kan? ngeh ngeh ngeh :p 

Jadi album Shahir ini Terbaik atau Biasa-Biasa sahaja? Bagi aku album Shahir ini boleh dikategorikan sebagai korang pasti akan puas hati dapat menikmati lagu-lagu yang berkualiti. Tetapi mungkin kalau kuantiti lagu dalam album Shahir lebih banyak selepas ini pasti peminat-peminat Shahir akan berasa lebih puas hati. Sebab agak sadis apabila hanya terdapat 6 buah lagu sahaja dan we want more ! Tapi bersyukur juga sebab akhirnya penantian yang dinanti-nanti tiba juga! Akhirnyaaaaa... Mungkin juga boleh dikategorikan juga sebagai terbaik? Kalau korang yang membeli , korang yang sebenarnya yang layak untuk menilai. Setiap pandangan orang berbeza-beza. Jadi apa sahaja yang komen dan pandangan aku disini hanya sekadar pandangan dan komen peribadi aku semata-mata :) Untuk Jijah , Jijah puas hati dan kalau dari segi vokal memang layak digelar sebagai terbaik hokkay! Hiks.

Hah! Korang semua jangan pula lupa untuk mendapatkan album Shahir di kedai-kedai CD berhampiran dengan korang. Tak salah sekali sekala kita menyokong industri tanah air kita dengan membeli yang original dan tidak mendownload dari internet semata-mata khennn? Hiks. Apa-apa pun untuk Shahir , Jijah harap selepas ini akan ada banyak lagi lagu-lagu berkualiti yang akan dipadatkan dalam album Shahir yang akan datang ! Meskipun hanya memuatkan 6 buah lagu dalam album Shahir ini tetapi Jijah tidak dapat nafikan yang album ini mempunyai lagu-lagu yang berkualiti dan vokal Shahir juga terserlah semakin mantap. Kalau dengar live lagi lah ! Terasa nak pitam guling-guling! K sudah Jijah sudah! Hahahah :p

So...korang...yang dah dengar lagu-lagu dari YouTube yang Jijah tepek tu , korang rasa best tak? Cer komen sikit? :p

Last but not least. Suka sangat dengan gambar ini :p



Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Thursday, July 12, 2012

Poco-Poco

Tak. Sebenarnya tak ber-poco-poco pun. Cuma sengaja kasi tajuk macam itu. Sebenarnya semalam konon nya gigih nak buat schedule post untuk hari ini. Ada macam-macam cherita konon nya nak ditulis katanya. Dah bersiap sedia dengan macam-macam gambar. Ayat pun dah kemain banyak berlegar-legar dalam kepala. Sekali kau, aku tertidur kroh kroh awal pula.

Nak geram pun tak guna. Sebab aku pun semalam letih gamaknya. Itu yang tertidur awal. Tapi apa ke mohtif aku letak tajuk entri ini poco-poco kan? Gedik sangat ! Niat asal juga nak update pasal review album Shahir uols. Sekali , hampeh! Aku boleh pula tertidur awal. Konon nya nak baring-baring kejap. Sekali....tengok jam dekat handphone. Pergh , pukul 5.50 pagi dah weiiii. Stress aku ! Hahahah. Tidur awal pun stress ke Jah?! *panggggg

HEHE , begitulah kisah nya uols. Saja buat entri random-random begini. Entah bila si Jijah ni nak buat entri yang jadi perkasam itu kan? Asyik nak simpan saja kan? Haiyaaaaaa. Sekarang ni memang menulis pun ikut mood. So how kan?! *dush* 

Okay , tak mahu tulis panjang-panjang bimbang akan jadi entri merapu :/ Sobs. Last but not least.


stokin comeiiii siapa ni uolsss?
alolololololo 

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Wednesday, July 11, 2012

Wordless Wednesday :: Port Dickson


How I wish ... ?! 

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Tuesday, July 10, 2012

Nak update... Tapi Nak Update Apa Jangggggg Oiiii?

Entri yang tidak ada apa-apa motif. Sekadar nak mengetuk kibod untuk mengupdate belog semata-mata untuk menghilangkan bosan. Ada beberapa entri dalam draft yang tidak terasa untuk dipublishkan lagi. Maka biarkan lah dulu entri-entri tersebut dibiarkan peram perkasam untuk beberapa tika. 

Ada banyak sangat entri yang penuh dengan gambar akan menyusul selepas ini. Tapi bukan hari ini yang pasti. Kalau boleh memang nak update cepat-cepat. Tapi malang nya mesti tak berjaya juga nak habiskan update. Haih. 


Kekdahnya nak update apa Jangggggg oiiiii?



errr kembang semangkuk nya hidung Jijah -__-'
paswah.


errr tak ada mohtif tepek gambar ni. :p

HAHA , memang tak ada motif langsung gambar yang ditepek itu. Semalam tengok folder gambar dan terus pergi edit. Padahal nak update benda lain tapi akhirnya update benda lain. Hoh. Selalu begitu kan? Sekarang ni cuma ada mood nak edit gambar tapi nak update dalam belog macam malas sedikit. Mungkin sebab bila aku update belog beserta gambar dan cherita , ada saja yang mengulas itu dan ini. Bukan tak nak terima pandangan tapi banyak yang memberi pandangan berbentuk tidak menggalakkan Jijah menulis. Haruslah dipandang enteng sahaja kan? Harus juga mood Jijah untuk menulis dengan ceria walaupun sebenarnya lebih kepada merapu lari sedikit sebanyak kan?! Kisahnya!

HEHE, baiklah. Jijah pun nak berhenti mengetuk kibod dahulu kekdahnya. Nak berehat awal sedikit. Batuk Jijah ni kadang-kadang okay, kadang-kadang tidak. Maka haruslah asyik keletihan saja. Asyik lemau saja badan ni. Sadis sangat. So nak berehat awal , malam ni :)

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 


Monday, July 9, 2012

Senja Petang

Hujung minggu yang telah berlalu sempat Jijah mengambil kesempatan untuk bercuti dan menenangkan fikiran dari hiruk pikuk KL yang tak pernah surut itu. Sekadar pergi bercuti ala kadar sahaja dan bukan pergi tempat gah yang mana pun. Asalkan dapat tenangkan fikiran dan dapat lari sebentar dari segala masalah yang tidak pernah gheti nak beralih , itu pun sudah cukup. 

It just simple holiday in Port Dickson. Dah lama sebenarnya tak pergi ke sana semenjak dah besar panjang ni. Dulu asal boleh tetiap minggu gamaknya pergi sana sebab tempat yang ada pantai dan paling dekat untuk pergi bercuti kan! Tapi sekarang tempat tu dah tak bersih macam dulu. Tapi sebenarnya juga Jijah bukan nak bercherita pasal percutian ke PD ni actually. Cuma sebab dalam kepala ni teringin nak update , nak update , nak update , maka cherita lah sikit-sikit kan ?!

Kekdahnya....hujung minggu uols macam mana? HEHE , Alhamdulillah , hujung minggu Jijah memang terisi aktiviti yang macam-macam bersama-sama orang yang Jijah sayang ketat-ketat. Oh sebelum terlupa sekali lagi terkejut dan gembira  melihat Nuffnang apabila ada lagi 1 Buffered Earning muncul. Alhamdulillah , rezeki dari Nuffnang ini nampaknya macam tak mahu berhenti dan Jijah sangat-sangat bersyukur. 


thank you Unilever AXE Island :')

thank you Nuffnang :')

Alhamdulillah rezeki lagi. Meskipun nilai masih giat lagi nak kumpul tapi sikit-sikit lama-lama jadi bukit iye dok? HEHE. Aku pun sekarang masih lagi batuk tapi dah tak demam lagi. Masih lagi sempat bercuti kan sakit-sakit pun? Alhamdulillah masa bercuti tak ada pun rasa batuk menggila, demam panas atau sakit kepala tahap migraine. Mungkin otak sangat bebas ketika itu sehingga badan pun terasa seronok buat apa sahaja. Nampak sangat mindset Jijah masa dekat KL tak betul ni :/ Sobs. Cepat sihat ye Jijah sayang (eh ?!) Puasa tak lama lagi dah ni , tak mahu lah berpuasa sambil sakit. Seksa juga nanti :(

Begitulah kan... Jijah pun nak rehat lagi puas-puas sebelum mengupdate macam-macam dalam belog ni. HEHE. Oh ya last but not least. Teaser...boleh macam itu? :p


Senja Petang di Port Dickson

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Saturday, July 7, 2012

Demam.

Sudah tiga hari mengalami rasa yang tak menentu ini. Sekejap badan panas mendadak sampai kepala pun jadi migraine. Sekejap badan sejuk melulu sampai badan terasa nak menggigil. Pendek cherita , Jijah demam + batuk + sakit tekak selama tiga hari ini. Terasa lemah longlai seluruh badan bila sekali harung kena macam ini secara tiba-tiba.


Sejak hari Rabu dah terasa tak sedap tekak bila makan pun terasa susah nak menelan. Tapi sangka kan sakit tekak biasa bila bangun pagi esok suara dah kembali merdu seperti Siti Nurhaliza. Eh melampau sangat tu. Bila hari Khamis memang tekak semakin sakit. Perit betul bila nak menelan. Lepas tu lagi haru bila batuk bercampur lelah datang buat kunjungan. Masa tu dah terasa nak menangis sebab setiap kali batuk , setiap kali tu juga lelah. Rasa semput dengan kurang tenaga sangat-sangat. Bila bertanya dengan rerakan dekat Twitter ada tak petua apa-apa untuk kurangkan sikit rasa batuk+lelah dengan sakit tekak ni , masing-masing memaksa suruh makan ubat batuk. Sobs. Jijah memang sangat tak suka makan ubat. Lagi rela makan apa-apa benda lain untuk kurangkan batuk asalkan jangan UBAT !!! -___- Hazab betul perangai Jijah khen?! *panggggg


Lepas tu ada kawan Jijah suruh makan madu + limau. Mujur stok madu memang banyak dekat rumah khen? Harus terus pi try makan nak tengok menjadi ke tidak. Bila try aje makan , memang tak dapat dinafikan batuk + lelah serta merta dah hilang. Tapi untuk seketika ajelah. Sekarang ni memang lelah dah tak ada bila batuk. Cuma batuk tak hilang lagi dan lepas tu sangat perit bila nak batuk. Tekak rasa pedih dengan perit ya hamat! Ya Allah, dugaan sangat. Bila malam memang badan akan panas gila sampai kepala pun jadi pening. Terus terasa nak bersyukur dengan nikmat kesihatan sebelum ini. Hmmm..


Sekarang ni tengah menghadap rasa sakit tekak + batuk sahaja. Tetibe teringat ada satu bulan Ramadhan dua tahun lepas rasanya , Jijah batuk sampai sebulan rasanya. Lepas raya baru sihat. Memang nak menangis bila ingat balik macam mana harungi semua tu. Sampai kan tak terdaya nak puasa. Tahun tu tahun paling banyak ganti puasa :/ Bila batuk sahaja tak apa , ini sekali dengan muntah. Memang ngeri jugak bila ingat balik. Teruk sangat masa tu. Fuhh. Cuma sekarang ni harap-harap sangat tak berlanjutan sampai Ramadhan yang kian hampir ini. Harap-harap keadaan diri sendiri akan sihat walafiat tanpa sebarang kesakitan untuk meningkatkan amal ibadah bulan Ramadhan nanti. Amin. InsyaAllah. 


So...ada tak korang yang tengah batuk macam Jijah? Semoga korang semua sihat-sihat hendak nya. Kalau yang sedang sakit macam Jijah...semoga cepat sembuh ye...Jangan lupa makan ubat walaupun Jijah pun mengelat makan ubat :p


Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Tuesday, July 3, 2012

Rezeki Julai. Alhamdulillah Lagi.

Sekali lagi ada Buffered Earning yang muncul dalam belog picisan kesayangan aku ini. Tak diduga dan tak disangka akan ada lagi BE yang akan muncul dalam belog picisan ini. Biasanya agak payah belog Cherita Emo-Temo nak mengumpul BE berderet-deret. Tapi kali ini Alhamdulillah sangat-sangat sebab BE pun muncul berderet-deret dan nilai dia pun banyak sedikit daripada sebelum ini. Cuma nilainya tidak lah besar seperti otai-otai blogger yang lain kan?! HEHE. 


Thank You Thursday Plantation :')

Thank You Nuffnang :')

HEHE , jangan ada yang tersalah anggap apabila Jijah menunjuk-nunjuk BE yang dapat setiap kali muncul ini. Sebenarnya hendak menjadi seorang blogger yang tegar bukan mudah kalau tak ada benda menarik nak bercherita. Tapi sekurang-kurangnya apabila melihat ada benda yang bakal membawa manfaat dan boleh dikatakan sebagai bonus dalam setiap yang korang blogging pasti korang akan lebih gigih. 

Kalau ada yang masih belum mendapat BE seperti Jijah , jangan risau. Apa yang penting niat nak blogging kerana minat nak menulis. BE atau duit daripada Nuffnang ini hanya bonus untuk korang menulis dengan lebih berinformasi , bermanfaat dan lebih ikhlas begitulah ketika korang melahirkan sesebuah entri. Amboi pandai Jijah menulis! Padahal bila tak dapat BE hentak-hentak kaki jugak kan?! HEHE. 

InsyaAllah kalau Jijah rajin , Jijah akan cuba berkongsi tips begitu dengan korang kan? Tapi rasanya ramai juga yang dah tahu tips-tips nak dapatkan BE daripada otai-otai blogging kan? HEHE. Jijah pun baru aje gheti nak kumpul-kumpul duit melalui blogging ini. Duit pun tak banyak mana tapi Alhamdulillah , apa yang ada itu semua rezeki hasil dari usaha menulis dan kegigihan diri sendiri kan :) 

So ada tak korang yang dapat Buffered Earning jugak? :)

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

Sunday, July 1, 2012

Hello Julai.


Hello Julai !
Be Nice to Me!

EH!

Julai sudah tiba bermakna Ramadhan juga semakin hampir.
:)

Terima kasih sudi baca entri ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks!