Home

Friday, August 4, 2017

Edisi Dah Lama Tak Menulis : What's Up?

Tiba-tiba rasa sedih dan syahdu betul bila melihat column tepi belog picisan ini. Kenapa pula Jijah nak bersedih berduka lara ni khen? Haruslah sedih melihat betapa sikitnya penulisan Jijah tahun ini. Cukup-cukup sikit untuk sepanjang beberapa tahun ini. Mungkin ketagihan menulis sudah tidak seperti dahulu. Yang tidak kira apa jua keadaan, mesti hendak menulis. Mesti hendak dititipkan di dalam belog ini supaya masa akan datang boleh kembali membaca dan tersenyum sendiri :')

Tapi malangnya , kegigihan seperti itu sudah jarang-jarang berlaku. Malah, jika berlaku, haruslah diri sendiri tertitis airmata syahdu kesyukuran khen? Kahkahkah. Kalau tidak ada coretan yang berbaur drama, memang tidak sah khen? Kihkih. Haruslah! Dah nama pun #DivaPora, haruslah drama sajork tulisannya. Erhiks.

Memandangkan sudah terlalu lama tidak mengetuk kibod, I guess sudah terlalu banyak cherita yang sepatutnya hendak dikongsikan di dalam belog picisan ini, terbiar begitu sahaja. Bukan disengajakan, tetapi memang sepanjang tahun 2017 ini diri sendiri sudah bingung untuk mencuri masa sendiri untuk mengetuk kibod. Selepas banyak kali tertangguh dengan jadual diri sendiri yang entah apa-apa sibuknya, terus terlupa dan dibiarkan begitu sahaja segala cherita yang ingin dikongsikan. Dan seterusnya memang malap terus perasaan untuk menulis.

Dan bila sesekali mencuri masa sendiri untuk mengetuk kibod belog picisan yang sudah bersawang ini, haruslah diri sendiri ini gigih berskala 10 khen? Bukan mudah untuk mencuri masa sendiri. I would prefer to have sleep all day daripada membuka laptop dan mengetuk kibod khen? Kihkih. Since, it's been a while tidak menulis dalam belog picisan ini, haruslah soalan yang diajukan kepada ummah pembaca as , how is everyone doing now? Ala-ala para pengacara bertanya kepada penonton yang sudah lama tidak ketemu khen? Haruslah perfeeling chuols!

My life? Tak ada apa-apa yang berbeza pun termasuk berat badan tak ada berbeza langsung. Makin tembam tanpa segan silu. Kejam betul lemak ni, asyik bertambah aje. Kahkahkah. Kalau korang ada follow Jijah di Instagram , disitu Jijah memang banyak update sama ada di Instagram atau di IG Story tentang kehidupan yang tidak berapa gah ini. Nothing's different pun, dahulu dengan sekarang. Tak ada yang menarik mana pun. Masih meminati Aaron Aziz. Masih suka makan. Perlulah cherita semua ini? Perlulah kot.

Cuma, ada satu perkara yang Jijah rasa July were one of the best MONTH so far. Korang rasa kenapa? Kalau yang follow Jijah di Instagram , boleh agak kot kenapa , erhehehe! Tak tahu nak cherita dan tulis bagaimana , but one thing for sure one of my craziest thing Jijah pernah buat adalah pergi Brunei balik hari just because untuk tengok face to face dengan prince charming , HRH Prince 'Abdul Mateen katanya. One of the craziest thing ever. Tak pernah terlintas nak buat kerja gila macam itu, but yes, I did by the way. HEHE.






Masih tidak boleh move on katanya. Iyelah, bila bertemu depan mata dengan orang yang kita minat, haruslah susah sikit nak move on. Lagi pula, HRH Prince 'Abdul Mateen bukan orang biasa yang senang nak jumpa. Bila dapat jumpa, terus rasa nak berguling sepanjang atas jalan di Brunei tu HAHAHAHA melampau! Walaupun macam angan-angan mat jenin katanya, but kalau sudah rezeki khen, mat jenin pun bertempiaran lari terkejut HAHAHA!

InsyaAllah, kalau dapat mencuri masa lagi, Jijah hendak menulis tentang pengalaman bertemu dengan seluruh kerabat diraja Brunei Darul Salam ini. Sebab ramai yang bertanya Jijah macam mana Jijah boleh bertemu dan berselfie dengan prince charming ini. Jadi, kalau ada kelapangan nanti, Jijah boleh lah berkongsi cherita ini kan? Antara pengalaman menarik bertemu sendiri di depan mata dengan Sultan Brunei , HM Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah dan kerabat diraja yang lain. Nanti Jijah cuba curi masa untuk menulis ya.

Bila sesekali tidak menulis, terus panjang berjela tulisannya kan? Hehehe, bukan selalu ada masa seperti ini sebenarnya. Dan walaupun post ini di publish pada 10 pagi, Jijah sebenarnya mengetuk entri ini pada jam 3 pagi. Bila tidur lebih awal, dan kemudiannya terjaga memang digunakan sebaiknya untuk ketuk kibod khen? Hihihi. Sekali sekala boleh lah begini. Kalau setiap hari bangun 3 pagi untuk mengetuk kibod, mahu lama-lama jadi rerakan panda kan!

Jadi, Ogos sudah memasuki hari ke-empat. How August doing, so far? Has it been good or bad? Bagaimana baik dan buruk sekalipun , always to tell yourself to always be positive no matter what. Mungkin pengakhiran yang kita inginkan tidak semestinya kita kecapi, but atleast kita survive juga dalam apa jua keadaan sekalipun kan? Have a good day everyone!

Terima kasih sudi baca entri ini.