Home

Monday, November 12, 2012

Bila Barang Kesayangan Buat Perangai. Agak-Agak Pengsan Tak? Pengsan Tak? Pengsan Tak? *pangggggggg*

Kali ini nak bercherita sedikit tentang macam-macam yang dah terjadi minggu lepas. Hampir sesak nafas memikirkan barang-barang kesayangan ini buat perangai tidak semena-mena. Sebenarnya yang menyesakkan fikiran Jijah apabila memikirkan segala harta karun yang berada dalam barang-barang kesayangan Jijah itu. Itu memang menyesakkan fikiran dan menyesakkan nafas untuk enam poloh saat.

Kisah pertama bermula apabila netbook kesayangan Jijah tiba-tiba sahaja buat perangai. Ketika sedang asyik menonton tiubkau (youtube) pula tu? Tidak kah Jijah terasa hendak hentak-hentak kaki sambil menjulingkan mata? Tapi hakikatnya Jijah sangkakan netbook Jijah buat perangai ala-ala manja sahaja. Bila off kan netbook. Buka balik , masih sama. Masih buat perangai. Jijah pelik. Jijah gusar. Apa semua ini?

Lebih menggusarkan Jijah screen netbook Jijah langsung tak boleh nak tekan apa-apa. Ada satu benda yang menutup semua screen dan ala-ala memberi amaran kepada Jijah yang Jijah ini ada membuat salah dan perlu membayar denda. Kau gila tak cuak? Hahahaha. Tetibe gelak? Kata cuak?! *pangggggg* Masa itu otak dah tak mampu nak berfikir. Macam kekurangan oksigen kejap. Apa semua ini? Apa yang Jijah telah lakukan? Oh tidaaaaaaaaak. *sila bayangkan sekarang!* keh keh keh.



Hah! Nampak tak benda alah ni? FBI? Gila cuak masa aku baca tu okes? Tak terfikir langsung semua ni virus! Serius tak terfikir langsung! Lepas call kawan aku , dia terus cakap virus tu. Tak mungkin tiba-tiba FBI nak menyerang netbook aku pulak kan? HEHE , tapi cuak jugak lah kan? Kalau virus, risaukan semua barang yang ada dalam netbook. Gambar, drama, muzik, and banyak lagi. Ish. Memang otak pun jadi sempit nak fikirkan apa-apa lagi. 

Bila snap gambar ini dan letak dalam FB , ada juga kawan aku bagitahu cara-cara nak selesaikan memang tak menjadi nak buat sendiri. Bila kawan aku ajar pun still tak jadi juga. Dalam kepala cuma risau ingatkan betul-betul punya amaran. Siap dengan akta bagai. Gila tak cuak? Prftttt. Bila kawan aku tengok gambar yang aku letak dekat FB memang dia cakap itu virus saja. Fuh, lega seminit risau berpoloh-poloh minit. Heh. Gambar memang tak ada back up lansung. Itu sahaja yang berada dalam fikiran Jijah.

Try juga godek-godek sendiri tapi memang tak berjaya. Makin hancur jadinya. Akhirnya pergi lepak rumah kawan aku dan dalam masa beberapa jam , terus selesai semua masalah. Alhamdulillah. Bila scan netbook aku , memang banyak sangat virusnya. Gila seram aku tengok semua tau. Tehtap nak seram menyerami ini kan? HEHE , thank you so much ye Ieja! Kalau tak mesti aku mati kutu tak tahu nak mintak pertolongan siapa khen? Paswah lah jawabnya masa itu katanya. HEHE.

Dan sekarang...



LOL. B*Pop semalam.
HIKS. GEGEH TAK? okay gegeh tapi tak perlu sampai capslock yer Jijah :p

HEHE , dah selesai kes pertama , ada pula masalah lain yang datang menerjah kehidupan. Again , barang kesayangan lagi. Tiba-tiba sahaja handphone aku jatuh gedebuk dekat lantai. Aku anggap biasa. Kononnya. Sekali masa tengah nak snap gambar , lihat-lihat sudah tidak berfungsi. Camera not funtions katanya. Aku gelabah sekali lagi. Mungkin Tuhan mahu uji aku. Untuk benda yang aku sayang. Oh aku sabarkan hati. Aku pujuk hati aku untuk bertenang. Makin aku gelabah , makin tidak menjadi apa-apa. 

Semakin dicuba , semakin tidak boleh. Aku marahkan diri sendiri. Careless. Suka menganggap benda remeh itu tiada apa-apa. Akhirnya aku juga yang kena menempuh segalanya. Amboi ayat. Ayat novel sangat kan? Hiks.


Kecewa tak bila kau tengok begini? Handphone aku handphone biasa saja. Tiada aplikasi yang menarik. Tapi tetap aku sayang ketat-ketat. Aku cuba benda lain , semua okay. Kecuali kamera. Aku agak kesal. Bukan agak lagi tapi sangat kesal. Kesilapan diri sendiri. Selepas itu aku terus lupakan saja. Malas nak ambil kisah. Mungkin handphone aku merajuk dengan aku. Mungkin. Suka berfikiran begitu kan? HEHE. 

Dan mungkin betul lah. Kamera aku merajuk saja. Semalam terasa macam nak ubah setting sedikit untuk kamera dan akhirnya bila aku mencuba , aku dapat juga menggunakan kembali kamera tersebut. Alhamdulillah. Syukur. Jijah tidak mampu nafikan perasaan Jijah cepat lemah bila barang-barang kesayangan ini tiba-tiba membuat perangai. Netbook dan juga handphone memang dua barang penting dalam kehidupan Jijah selain daripada makanan. Eh? Ekekekek. Jadi bila kedua-dua serentak buat perangai , Jijah memang terus buntu.

Tapi sebab Jijah agak bertenang sedikit. Alhamdulillah , segalanya dipermudahkan. Memang terus rasa dapat menarik nafas dengan kadar yang lebih panjang. Ehehe , ter-over pulak :p Jadinya , bagaimana dengan hari-hari korang? Indah atau sebaliknya? Memang November ini Jijah dapat merasakan liku-liku yang unexpected gituh. Tak apa lah , sekali sekala Tuhan uji kita , baru diri ini semakin kuat iye dak? ;)

Terima kasih sudi baca entri ini :)

2 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

semua mintak ganti yang baru tu :)

sitiezahim said...

fuhhh ingatkan betul2 FBI....baru nak tanye apa rahsia dlm laptopmu jijah...jeng jeng jeng hehehe