Home

Monday, December 14, 2015

#NotaUntukDiriSendiri : Buat Baik.

Semalam sambil menanti masa untuk tidur , Jijah seperti biasa bila tak boleh tidur terus ambil telefon bimbit dan buka apa sahaja yang boleh dibuka ; Whatsapp , Instagram , Facebook dan Twitter katanya. Selepas itu , terjumpa pula satu gambar yang mempunyai satu ayat yang cukup membuatkan Jijah hensofff seketika.

Amboi , hensof terus!Sebenarnya , seringkali Jijah berasa down dan tidak bersemangat bila terjadi macam-macam yang menimpa dalam kehidupan. Boleh dikatakan , tak ada semangat betul. Rasa macam , kenapalah hidup aku tak seindah seperti orang lain? Kenapalah itu dan kenapalah ini. Hingga boleh hilang rasa syukur dek kerana merungut dengan kehidupan sendiri. Faham kan , akan ada satu point dalam kehidupan kita yang kita akan mempersoalkan tentang kehidupan kita sendiri , kan?

Jangan kata tak pernah langsung , sebab itu menipu! Ewah statement kau Jijah! Kikiki. Tapi kalau betul korang tak pernah langsung merasai seperti itu , wow you guys are amazing! AMAZING! Begituuuuu.

Aku bersetuju dengan kenyataan di dalam gambar itu.

Fikir yang baik-baik.
Cakap yang baik-baik.

InsyaAllah yang baik-baik datang pada kita.

Ayat yang cukup mudah. Ayat yang kita seringkali dengar , sebenarnya. Ayat yang selalu mak ayah kita sendiri pun pesan pada kita. Tapi kita seringkali juga lalai dan buat tidak endah dengan pesanan mak ayah kita sendiri. Aku akui , bila kita sentiasa fikir yang baik-baik beserta cakap yang baik-baik mungkin tidaklah akan ada duit seguni jatuh dari langit , akan ada sebijik rumah ada orang hadiahkan. Tidak , sama sekali. Tapi ada banyak lagi perkara yang baik akan menyusuli kita. Tak begitu?

Mungkin ketika itu kita tertinggal wallet / purse kita , tiba-tiba ada kawan yang sudi nak belanja kita makan. Mungkin ketika itu kita punya kereta kehabisan minyak dan terberhenti di tengah jalan raya ada orang lain yang akan membantu tanpa sempat kita meminta bantuan. Mungkin dan banyak lagi kemungkinan yang kita rasa itu hanya "luck" semata-mata namun sebenarnya itulah orang kata kita buat baik , esok lusa akan ada orang buat baik dekat kita. Biar orang buat kita, jangan kita buat orang konsepnya.

Entahlah , semenjak kehidupan menginjak usia 20an ini , aku rasa aku kena lebih banyak positif dari setiap sudut. Kalau aku asyik memikirkan nasib hidup sendiri yang tak ada kelebihan seperti orang lain , mungkin aku tidak berada di tahap yang aku ada sekarang. Tak begitu? Hehehe.

Jadi , marilah kita tanamkan sifat untuk fikir yang baik-baik dan cakap yang baik-baik bermula sekarang. Tak perlu tunggu 2016 , tapi kita mulakan sekarang juga. Supaya yang baik-baik juga akan datang pada kita. InsyaAllah. 

Terima kasih sudi baca entri ini :)

No comments: