Home

Monday, January 9, 2012

Cherita Basi :: Badai Semalam :: Antara Cita-Cita Dan Cinta !

Kali ini aku nak bercherita tentang teater Badai Semalam yang telah dipentaskan di Istana Budaya pada 11 November 2011 sehingga 20 November 2011 dan telah dilakonkan oleh barisan pelakon-pelakon hebat seperti Aaron Aziz , Erra Fazira , Fizz Fairuz , Umie Aida , Ziela Jalil dan ramai lagi. Sebenarnya apabila aku mengetahui tarikh yang dipentaskan aku hendak hentak kaki berkali-kali kerana tarikh yang telah dipentaskan itu adalah tarikh yang sangat dekat dengan tarikh SPM okeh? Tuhan sahaja yang tahu macam mana sedih , pasrah dan parah nya hati bila dapat tahu tarikh teater itu sangat dekat dengan SPM. Uish sah-sah aku punya tempoh untuk bebas bab burung sudah tamat ye masa itu? Hiks. Tapi tiba-tiba kawan aku ajak aku untuk pergi menonton Rehearsal Badai Semalam sebab abe Fizz Fairuz ajak datang tengok dia rehearsal. Aku pun ala-ala melonjak kegembiraan la khen sebab dapat lah ubati kesedihan hati yang tak dapat nak menonton teater Badai Semalam pada mula nya konon nya kan? Hahaha.

So , dengan tarikh SPM nak dekat , bergigihan aku pergi ke Istana Budaya semata-mata nak tengok rehearsal Badai Semalam okes? Aiyark bila fikir balik kerja gila ini , aishh , no komen. Hahahaha. Bila tengok rehearsal Badai Semalam aku macam banyak terpukau jugak lah ye sebab masa aku datang diaorang tengah practise scene "hot" iaitu scene Karim (Aaron Aziz) dengan Dora (Jasmin Hamid) di dalam disko. Ahaks , pi google apa scene hot tu ye mek malas nak bercherita di sini. Keh keh keh. Kemain lagi aku mencakar dan menjerit tengok scene itu. Muahahahah :p

Okayy , jom layan gambar-gambar masa rehearsal Badai Semalam ni eh? Aku malas nak susun atur sebab aku malas. Sangat malas. K. Maaf dengan kualiti gambar. Wa tak pakai DSLR. Wa pakai kamera murah. Asal korang nampak muka diorang okay ahh tu kan? Hihihihi. Tapi kalau macam nampak cantik gambar itu , sudah semestinya from photographer belog kitew : Kak Fieza. Hakhak , tetibe dapat gelaran photographer belog kita eh? :p



tujuan utama :: tengok abe Fizz untuk rehearsal dan suruh pelakon-pelakon Badai Semalam sign novel Badai Semalam.

untuk yang tidak mengetahui teater Badai Semalam merupakan adaptasi dari novel sastera karya Khadijah Hashim.




jeng jeng jeng ... cer teka siapa tu?

hahahahaha.



Kemain lagi snap gambar Aaron Aziz kan? Ehhey , sebenarnya kan aku ingat Aaron tak datang rehearsal tu okeh? Sebab dekat dengan sejam setengah aku duduk dekat situ bayang dia pun tak nampak. Dah pasrah masa tu sebab masa tu dah pukul 10.30 malam aku agak. Punggung aku dah panas sebab takut Umi aku akan buat panggilan hormat ye? Hihihi. Baru feeling nak angkat punggung dengan rerakan sebab tahu rehearsal mesti habis lambat punya , heh , tiba-tiba muncul seseorang. Dah tak payah nak suspen sangat. Aku nampak Aaron lalu atas pentas siap minta maaf sebab lambat. Erhiks. Terus tak jadi nak angkat punggung kan? Hahahah kemain kau Jah!

Masa tu terus ye kengkawan aku suruh aku bertenang takut aku pergi mencakar. Haipp. Kitew tak adalah tahap nak mencakar sesuka hati ye? Hahahaha. So teruskan lah menonton rehearsal nya sampai terasa mengantuk. Erhehehe. Ehem lepas tu ada pulak cherita dramatik aku dengan Aaron Aziz ye? Aiyark , Aaron kalau tak ada cherita dramatik tak sah kan? Tak tahu siapa yang dramatik lebih ni voleyh? Muahahahah :p

Masa team Badai Semalam berehat kejap dari rehearsal , tiba-tiba Aaron datang dekat aku sebab mula-mula dia tak perasan dengan kehadiran aku kan? Aku ni siapa aje pun kan Aaron nak perasan kan? *lap air mata* Ceh. Lagipun aku malas nak menonjolkan diri malam itu ye walaupun aku sebenarnya duduk belakang Aaron Aziz. Itu tak mahu menonjolkan diri ke? Hahahha. Lepas tu tiba-tiba dia datang dekat aku , dia cakap ...

Eh??!! Dia ni macam magic lah? Dekat mana-mana ada.
Macam *ting* , muncul situ. Macam *ting* muncul sana.
Hebat lah! *muka excited*

K kau faham tak perasaan aku masa itu? Terasa macam nak menyorok bawah kerusi ok? Sebab Aaron siap menari ala-ala sambil petik jari dan siap jerit "EHHHHHHH!" , okay sampai sekarang aku still ingat. Reaksi muka Aaron paling aku ingat k? Excited gila sampai aku yang bising jadi diam okay? Siap aku cakap " Haip apa? apa?" Hahahah tiba-tiba rasa nak hempuk muka sendiri dekat kerusi sebab malu. Ekekekeke. Sungguh terharu ye abe Tapa masih mengingati ku. Eceh gedik ahh kau Jah. Hahahaha. Lepas dah sesi dramatik tu terus hulur buku dekat Aaron suruh sign. Hiks masa ni menggedik sikit lah kan? Biasalah IjahEmoTemo siapa tak pernah mengadu tentang ke-dramatik-an dia khen? Erkk. Hahaha. Tapi sungguh aku nak tergelak bila ingat balik tau. Ekekekek. Semua kawan-kawan aku ala-ala tercengang tengok Aaron excited gila jumpa aku. *batuk* Muahahaha.






Erhiks memang seronok sangat dapat berjumpa dengan pelakon-pelakon Badai Semalam ini tau. Pertama kali berjumpa dengan Erra Fazira memang buat aku terpegun okeh? Soft spoken sangat Erra ni and terus aku adore dia tau? Hihihi. Sempat jugak berborak dengan Erra and Umie Aida. Diorang tanya pergi tak nanti untuk pementasan teater tu kan? Of course jawapan aku tidak and sedih tak dapat nak tengok khen? Terus diorang tanya kenapakah? Hiks wajib aku menjawab SPM tak boleh lah nak pergi. Terus Erra dengan Umie nasihat suruh dahulukan SPM than Badai Semalam. Terharu meks tau siap dapat nasihat dari diorang. Ngeee. Itu yang next day nya Erra tiba-tiba wish aku dekat Twitter. Erhiks. Masa tu lagi double terharu okehh sebab tak sangka dia masih cam wajah gebuz ku ini hahahaha. Hiks.

Bayangkan lah masa rehearsal tu kan dari pukul 9 malam sampai 12 tengah malam ye bertapak di situ? Pheww , lama jugak nak tunggu diorang habis dan aku pun dah seram sejuk sebab risau kalau Umi aku marah ke apa ke kan balik lambat. Ngeee. Tak sangka pulak nak duduk lama-lama kan dekat IB masa hari itu. Hiks. Wajib lah sempat bergambar dengan pelakon-pelakon utama Badai Semalam khen? Hiks.





cer teka tangan siapa melentik sangat tu?
k ini kawan aku snap. sangat dramatik tengok pic ni muehehehe :p


erhikss , sukaaaa :p

thank you Fizz Fairuz , Erra Fazira , Aaron Aziz dan Umie Aida! :D


suka pulak buat gambar cantum-cantum macam ni. hihihi.

K selesai kisah pertama. Mak oiii yang pertama pun sudah berjela kan?Hihihi janji yang kisah kedua tak berjela sebab jejari tembun aku dah penat menaip dah ni. Hahahaha. Ehem macam aku tulis diatas tu khen? Sepatutnya aku tak pergi menonton teater Badai Semalam sebab tarikhnya sangat hampir dengan SPM. Lepas tu tiba-tiba dapat dua tiket before SPM. Hahahah , so aku pun pergi dengan kawan. Plan asal nak pergi dengan Umi aku tapi tapi Umi aku tak sihat masa tu so terpaksa batalkan hasrat tersebut ye. Ngeee. Bila menonton Badai Semalam punya show yang betul , seriously aku terpukau dengan lakonan abe Fizz Fairuz. Serius. Ada satu monolog Fizz siap aku menangis lagi tau? Tak sangka mendalam sungguh lakonan Fizz sampai bikin aku menangis. Heh heh heh.

Lakonan Fizz Fairuz sangat mantap dan aku sangat terpukau. Begitu juga dengan Erra Fazira , Aaron Aziz dengan tarian nya , pheww menarik uolsz! Hahahha. Ramai betul yang bersorak masa Aaron menari ye? Erhiks. Anyway teater tu memang menarik dan dengar khabarnya nak menyambung pementasan di Singapura. Aku pun tak pasti bila dan kita tunggu sahaja nanti ye. Hiks. Okay okay lepas dah habis aje pementasan gigih jugak pergi beratur ye sebab nak dapatkan tandatangan lagi oleh pelakon-pelakon Badai Semalam. Ngee. Lepas tu tehtap buat drama ye? Kali ini dengan Erra Fazira muahaha. Boleh Erra cakap muka aku dalam twitter dengan luar lain T_T K , nangis sangat. Hahaha.

Tapi agak tak puas hati dengan guard masa hari itu sebab tak benarkan kitaorang ambil gambar dari jarak dekat. Geram sangat okeh? Walaupun dah bergambar masa rehearsal hari itu khen? Tapi tehtaplah mak nak jugak bergambar lagi khen? Tsssk , mujur cakap awal-awal dengan Fizz nak jumpa dekat belakang. So dapat lah bergambar dengan Aaron Aziz lagi , kak Diyana and paling tak sangka dengan kak Awyn , adik Diyana Halik. Bila tengok Kak Awyn terus macam eh? Ingatkan aku silap orang ,sekali betul.Hehehe. Nak jumpa Fizz tapi terjumpa Aaron dulu so ajak lah bergambar kan? Hikss. Okay jom layan gambar. Jejari tembun mak dah nak lebam banyak sangat menulis ni. Ehhey! Maaf ler kalau gambar nampak berbelang-belang , mulut aku tiba-tiba jadi senget benget. Tssk , tak tahu apa pasal gambar jadi macam gitu. Ehhey stress! Hahahaha.




Ziela Jalil sangat cantik! :)


Aaron , Diyana Halik and aku. 


k , jangan tanya aku apasal gambar jadi macam gitu.
jangan sesekali tanya *meraung hentak kaki*


abe pizz ... abe pizz ! :D


aku dan adik Diyana Halik , Darwina Halik ( kak Awyn) :)
nice to meet you Kak Awyn , terbang jauh dari Singapore tau heheh :)

Erhiks , aku pun tak tahu apa pasal gambar-gambar masa show Badai Semalam jadi berbelang-belang , mulut aku jadi senget tssk and etc. Bila dapat email from kawan aku memang stress ye try save banyak kali still sama. Sabotaj sangat gambar tu tau! Tssk. Hahaha. Overall sangat happy dapat pergi rehearsal dan juga pementasan itu sendiri. Sepatutnya banyak lagi gambar but aku bukan jenis rajin sangat nak letak watermark , nak edit sana edit sini , karang cherita , phew tak larat meh. 

Aku tahu entry ini sangat panjang and as usual sarat dengan cherita dramatik dan juga gambar-gambar. Lagipun aku nak lah jugak titipkan semua cherita dan gambar dalam belog kesayangan khen? Tak kan nak menumpang dalam belog korang pulak khen? Hakhakhak :p Nak siapkan keseluruhan entry ni memang menuntut masa yang sangat lama okeh? Dengan nak cari mood nya lagi , nak ingat balik segala kejadian lagi , phewww. Mujur ingatan masih kuat ye. Hiks. Okay tak mau tulis apa-apa lagi memandangkan dah banyak sangat aku menulis khen? Daaaaa... :p

Terima kasih sudi baca entry ini :)

36 comments:

dear yayah said...

untunglaaa.. ahaha.. tp best!

KhaiRin - anies said...

wah dpt jumpa 2x.aaron n diyana...

aanie said...

selalu jeles ngn ijah....huhuhu...
nak tanya jugak..nape gambar tu jadi camtu ek?? hehe...

Ijah EmoTemo said...

yayah >> hehehe untungla jgk kot heheh.. ;)

Ijah EmoTemo said...

khairin >> hehehe masa tgh tunggu fizz terjumpa ;)

Ijah EmoTemo said...

kak aanie >> alamak jgn la jeles heheh.. erkk tak tahu knp gmbr tu jd mcm gitu -.- dkt kamera kawan ijah ok je tssk. nangis sgt!

miloais milo said...

amboiii!~ sempat lagi tu...
ehehehehe

berjela lah entry uols ni
rasa nak abaikan baca masa para ke dua..
ekekekekeke

Quincie Hani said...

cherita basi pon ttp curlasstt uolss..hahaha

EZAN IDMA said...

amboi. jumpe retis tuu

Hanis MY said...

bestnyaa jumpa erra yg gojes... mesti aaron aziz dh kenal ijah kan...

Hanie_Dew said...

kemain ko kan jah. abe aaron siap dtg lari lari anak tegur lagi. tsk tsk tsk. sabar je la aku.
weeyy semput aku baca kisah dramatik ko ni. ko letak link komen tu kat bawah boleh jah. pas baca entry sampai bawah senan gaku nak terus komen tak payah scroll up balik.

sape la yag tak ingat rupa paras gebuz ko kan. aku rasa nak cubit cubit je.

Ijah EmoTemo said...

kaka milo >> erkk sampai ati uols terus nk abaikan ye?? nangisss!! hahahaha

Ijah EmoTemo said...

Hani >> Hahaha wajibbb curlasttt :p

Ijah EmoTemo said...

ezan >> hihihi terjumpa voleyh :p

Ijah EmoTemo said...

hanis >> hehehe mmg best :) hehehe a'ah mmg aaron dah kenal , pantang jmp ada je ayat excited dia T_T haha

Ijah EmoTemo said...

Hanie >> Hahahahah bawak bertenang ye :p Ijah pun tak sangka dia nk tegur dgn wajah excited yg masih terbayang di mata ni ha :p Hahahahaha.

Alamak , nnt lerr Ijah ubah , boleh ke ubah nya eh? Adess buta IT kekdahnya *meraung*

Hahahahah seramz nk jmp Hanie klu cubit pipi gebuz ku ini hahahah

El-Janna said...

wahh untunglahhhhhhhhhh xpernah pun dpt jumpa artis. dgn aaron aziz tu~~ fuyoooooooooooooooo

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jelez blh berlaga pp ngan EF hokayyy retis lain ai x kisah sgt ngeeee....ya ka lain muka mek kat pic ngan kat luar...ni kena jmpa la nnt

Ijah EmoTemo said...

El-Janna >> Hihihihi kalau tak ada Fizz tak mungkin semudah ini kot nk jmp artis-artis ni kot? Hehehe

Ijah EmoTemo said...

Kaka Ayu >> Hahahah entahlah , Erra cakap wajah ai lain pulak masa mlm pementasan tu. Tp ai akui masa mlm pementasan tu wajah ai mcm lain sikit. Letih kot? Erk? Tp bang tapa tehtap ingat wajah ai siap gaduh2 dgn erra masa nk tulis nama ai ekekek hahahaha

nuyui a.k.a miss YUI said...

ambi beshnya dia ea..

Mila Ahmad said...

suka gila dengan AarOn boleh meroyan tau...aaarrggghhhh...

Ardini Humaira said...

kiutnye fizz :D

Asmara said...

kelas mek jah. lepas ni ada sambungan cherita basi lg tak? ekeke.. enjoy reading!

lieyalatif said...

auwww...kacaknye abang aaron ajis...i likeeeee..wah glamer tau....best dpt tgk dieorg dari dekat...makan hati kak dik oiii heheheeh

Daddy Ziyyad said...

berfoto dgn Aaron lagi...harus meroyan kawan2 u yg lain..ekekeke

J.Syazwana said...

bestnye. jeles !
dah beli dah tiket tapi tak pegi pon :(

ciK LyndaWawa said...

wah..bestnye dapat jumpa pelakon..=]

Ijah EmoTemo said...

nuyui >> hehehe mmg best :)

Ijah EmoTemo said...

mila >> hahahah sabo sabo! jgn jerit kuat sgt ekekeke :p

Ijah EmoTemo said...

Dni >> Hahahaha kiyut kan? Hakhak..

Ijah EmoTemo said...

Kak Asmara >> Hahahah ada lagi ada lagi :p Ada 1 cherita basi lagi lepas tu phewww! Hahaha habis :D TQ akak hehehe

Ijah EmoTemo said...

kak lieya >> hihihihi mmg best! yes sgt best tgk diorg berlakon dari dekat heheheheh... aiyark jgn la mkn hati hehehe

Ijah EmoTemo said...

Daddy Ziyyad >> Hahahah mmg ada gak yg hangin meraung ekekeke.. Bertabah je la diorg muehehehe :p

Ijah EmoTemo said...

Cik Lynda >> Hehehehe mmg best! :)

Puan Kutu said...

wah semua retis popular awak jumpa.kelas!haha..