Home

Friday, September 23, 2011

Oh Yes , Tutti Frutti lagi ?

Tak sangka bila sekali makan Tutti Frutti aku akan teringin sekali lagi untuk makan Tutti Frutti. Pergh , ini kalau makan hari-hari mahu sepoloh bulan makan roti cicah air teh kumpul duit balik kan? HAHAH. Entah lah , rasa Tutti Frutti ni macam buat aku nak makan lagi , nak makan lagi dan nak makan lagi. Tssk , keji tawww nak kasi aku kopak duit :/ HAHA , mohtif nak marah orang lain? Ekekeke.

Sebenar nya kebetulan aku nak hantar kakak aku balik rumah sewa dia di Shah Alam , maka aku pun pergi lah beli Tutti Frutti di Seksyen 7. Lagipun beli medium cup ke , small cup ke still boleh kongsi tiga orang atau dua orang. Cuma lepas tu kau akan menggedik cakap tak puas nak makan. Ngeh ngeh ngeh. Tapi memandangkan aku ni jenis gigi sensitif , amat tak di galak kan makan benda jenis macam ni dalam cup yang besar dan isi yang amat banyak takut nanti sakit gigi di kemudian hari. Tehehehe.

Kalau first try dulu aku try flavour Chocolate. But my second time ni aku ambil flavour Strawberry. Ahh , apa-apa flavour pun still sedap di lidah ku. Ewahh. Ngeee. Jom layan gambar!


nampak tak aku yang heksaited dalam kereta snap gambar guna flash? ngeee.


froyo strawberry + strawberry + peach + cornflakes + kacang + hershey syrup chocolate + strawberry and overall is yummeh! :D

kali ini ambil small cup :P tobat kan nak ambik medium cup!! ekekeke
tapi harga yang ini pun rm 15 -__-' kopak duit mak nokss!!


ini masa kali pertama makan. ngeh.
froyo chocolate + kiwi + strawberry + coklat apa entah + cornflakes + hersheys syrup chocolate and also yummeh :P

Well alang-alang aku tengah rajin menulis , why not aku tunjuk sikit flavour-flavour yang ada dalam Tutti Frutti ni. Mana tahu ada some of you guys yang belum pernah try lagi kan and nak tahu apa flavour dia , macam mana nak buat and bla bla bla. Macam aku lah blur je bila masuk Tutti Frutti and mujur kakak aku dah pernah try so tak ada lah nampak aku macam jakun ya hamat. Ekekeke. Ngee , apahal aku rajin pulak nak tulis menulis tentang hal ini? Kenapa? Kata kan kenapa? *petir HAHA , nevermind , sharing is caring right :P Actually ada banyak sangat flavour and aku sangat rambang mata kalau ikut nafsu tekak ni ha. But aku rasa tekak aku sangat suka dengan flavour yang berkaitan Strawberry , Blueberry macam itu lah. But yeah , lain orang lain citarasanya kan? Ngee , meh aku letak gambar yang aku gigih printscreen from Tutti Frutti official website.






well dekat gambar 1 , 2 , 3 , 4 itu antara flavour-flavour yang ada di Tutti Frutti but I guess bukan semua ada dekat dalam kedai Tutti Frutti. Rasa nya lah kot? 

gambar 5 antara topping-topping  nya.

pilih aje yang mana korang mahu dan paling penting sediakan duit. ekekeke.



step 1 : choose your cup
step 2 : choose your flavour
step 3 : add toppings
step 4 : weigh and pay

curlast tak mak noks siap printscreen benda alah tu? terharu tak? terharu tak? *pang

Jadi nya sangat mudah bukan bila dah tahu benda-benda asas macam itu kan? Tak ada lah korang garu-garu kepala , pintal-pintal tudung , bisik-bisik dalam hati apa yang korang perlu buat kan? Ekekekek. Oh ya memandang kan ini Frozen Yougurt , maka harus lah ada sesetengah flavour tu kan ada rasa masam-masam. Aku memang seorang yang gemarkan makanan yang masam-masam sikit terutama yogurt. Hiks. Jadi tak ada masalah lah kalau nak makan flavour yang original ke or strawberry sebab masam-masam tu syokk wooo! Tapi kalau yang flavour chocolate memang ok aje rasa dia , tak ada masam-masam.

Gambar bawah aku cilok di Tutti Frutti official website jugak. Err ada jugak pic dari kamera aku yang aku lepak dating dengan kakak aku masa di area WWM hari tu but serius malas nak tepek sini. Ngahaha , well internet dah mula lembapz , tsssk. So nak upload pic pun jadi terbatas.


mesin-mesin flavour. self service wokeyy. biasa nya cup-cup untuk letak froyo ni akan letak di tepi mesin-mesin ni.


topping-topping untuk froyo biasa nya akan berada di bahagian kaunter pembayaran.
so after letak itu letak ini , boleh terus bayar dan makan dengan riang walaupun hati menangis melihat duit melayang. ewaaah. LOL.

p/s: kalau tak silap dekat Tutti Frutti pun ada murah bila tunjuk student card dengan ada juga ladies day. ai loikeee!

Ngeh ngeh ngeh panjang lebar aku menulis entry kali ini kan? Sebenar nya malas nak buat entry berasingan kan? Dah alang-alang bercherita tentang Tutti Frutti baik aku gabung kan sekali. Hihihi. Benda alah ni syok makan tapi kalau selalu makan memang kopak weh duit aku. Lain lah kalau ada yang sudi nak belanja aku makan kan? kan? kan? *batuk HAHAHAH. Eh ini baik hati buat entry step by step untuk Tutti Frutti ni , pihak Tutti Frutti tak nak belanja aku satu cup ke? Okbai.

Korang dah pernah makan Tutti Frutti? Perisa apa yang korang paling suka? :)


nota kaki :: mahu memiliki header baru? apakata join GA Header dari Kaka Ayu dan mungkin korang antara yang bertuah untuk memenangi Header yang Cun dari Kaka Ayu. Tarikh tutup 27 September. Cepat join sekarang ! :D



Terima kasih sudi baca entry ini :')


52 comments:

Tina Othman said...

huhu tak penah lagi try, nanti nak try jugaklah =D

Afikah Aziz said...

sedapnye,ika xpnh try lg wuwuwu,terliur :P

sha my heart said...

Mesti sedap kan? Sebab ramai dah memperkatakannya.

RM15 satu bekas? Mahalnya..

Nak cuba juga la suatu hari nanti =)

Ijah EmoTemo said...

tina >> hehehe cer try mesti nk lagi :D

Ijah EmoTemo said...

afikah aziz >> ngeee mmg sedap! :)

Ijah EmoTemo said...

sha >> mmg sedap! :) heheh mahal sbb topping byk. ekekekek. klu letak sikit maka murah la jadi nya :P

:)

miloais said...

iols suker banget tuttifruti ni
tapi lama lah dah tak makan
last masa kuar jimba2 ngan my doter - bulan berapa ntah lerrr!~

sedapkan nokkk??

tapi tu lah kan - makan hari2 mende ni
memang sohih kena puasa setahun plak!
ekekekeke

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hiiiiiiiiii layoq ai nampak
dah tahu ai teringin nk mkn benda alah ni siap buat n3 3 4 kali citer tutti frutti uwaaaaaa x adil.....
adek ai selalu terjah mkn sedap katanyer....nnt blk mesia kena terjah mkn jugak la...turn mek kena belanja ai plak naaaaaaaaa

Ijah EmoTemo said...

kaka milo >> mmg sedaaap noks! ai klu boleh tak mahu lalu dpn TF ni tp dkt dgn wangsa walk harus lalu jgk. hahahah.

mmg sohih setahun terus puasa klu sebulan 3kali makan *nangis ahahah

Ijah EmoTemo said...

kaka ayu >> ekekekek. saja nk kasi uols ngidam lebih ahahah. nokss klu balik malaysia nnt wajibbb kita pergi dating wokeyy?!!! ahahaha. ai belanja tisu boleh la nangiss ahahah

tiefazatie said...

omg!!!lalink..nangis..huhu..kat sini xde..sob2..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tisu????/
uwaaaaaaaa x aci taw

Ijah EmoTemo said...

ifa >> hihihi sabar k! nnt klu mai kl sila try heheheheh

Ijah EmoTemo said...

kaka ayu >> err takpe ai hapgred sikit... err ai belanja air mineral ahahaha

アヌム ちゃん said...

amboihhh tutti fruitti sajeeee.huhuu

Peah Glemer said...

mak aihh, 15 hengget??

ok aku memang berkira. HAHA

sedap sangat ke weh?

Ijah EmoTemo said...

kak anum >> hihihi. tengah gian nk mkn ni aje skrg ni heheheh

Ijah EmoTemo said...

peah >> hahah , iye 15 hinggit dan meleleh peluh time nak bayar ekekek. klu tak kerana teringin mmg jgn hrp nk beli *nangis ekekeke.

sedap hihihi. tp tak tahu la klu org lain rasa mcm mana khen hikhik

Atiqah Wadiah said...

kita suka perisa anggur..bez..rasa masam2 cam yogurt.. <3

Ijah EmoTemo said...

atiqah >> weee , tak pernah try lg nnt nk try la. hahahaha. habis la kopak duit ijah tssk. heee kan? masam2 tu yg best ;P

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

hee nasib balik hari tu sempat makan tutti frutti ni...kalau x dah lama kempunan...sedapppp...

MamaYatie said...

ijah, sedap giler kan..makan sekali mesti nak lagi...akak pun br jer try 2 minggu lepas...abis chicken pox ni nak gi makan lagi la ngan anak2..hahaaa

Nor said...

terliurnya kak Nor tengok Jijah makan!

tiefazatie said...

xleh sbo..nak jg..sob2..haha

Ijah EmoTemo said...

nabil >> heheh selamat smpt before blk germany kann? klu tak harus kempunan tgk entry ni khen? hihi. kann mmg sedaap!

Ijah EmoTemo said...

kak yatie >> hihi kann? makan sekali terasa nk mkn lagi. hehehe harus kopak duit ijah klu makan sokmo ni ekekeke.

oh smg cpt sembuh ye akak! :)

Ijah EmoTemo said...

kak nor >> hihi , ala2 kesian kak nor dkt rusia kan. hehe nnt blk malaysia try la ek :)

Ijah EmoTemo said...

ifa >> olololo , sian nya ifa heheheh

Afiqa Dayana said...

wah, jelesnyaa..
tak pernah makan lagi . sob sobs

Asmara said...

aha.. TF lagi. katanya nak murah jgn amik buah byk sebab berat. hihi.. aii baca je review org yg pegi. tp tak pernah makan lagi. uhuhu..

Ijah EmoTemo said...

afiqa >> hihihi takpe nnt try wokey ngeee

Ijah EmoTemo said...

kaka asmara >> hihihi yeah TF lagi ngee. ahahah itulaa... sbb ambil buah byk + topping2 lain lagi itu yg kena harga mcm tu. hikhikhik.

Hizami Rahim said...

haha. tak pernah merasa tutti frutti lagi. kesian tak? so bila nak belanja? haha.

Ijah EmoTemo said...

hizami >> hihihi , kesian jgk tp ijah pun baru je pun try ekekeke. err belanja? belanja? belanja tisu mahu? *larii ahahah

eddy syrol said...

bende ni takde kat kg..camne>?

jom singgah sini
yazidy tak suka pura-pura


Hizami Li cakap pasal daniel adie

Ijah EmoTemo said...

eddy >> hehehe , kena tunggu TF ada dkt kg la klu cmtu heeheh

Hanie_Dew said...

oh yes. ko buat aku tetibe nak pegi tutti frutty. btw. dkt umah aku kat seri gombak ni ada saru kedai nama ice room. konsep lebih kurang macam tutti frutti jugak. mai la cuba. aku lom cuba lagi sebab asal aku nak pegi je musim ujan. gilo nak makan benede sejuk time ujan ujan. mau demam

Saiazuan said...

tak prnah try sbb tkt mahal..

Soo Hae Daa said...

akak pnah mkn kt wangsa walk...tapi, akak suka yg choc je..flavor lain..boleh la...lagi suka rasa yogurt yang normal..bkn eskrim yogurt...hehehe...lain org lain taste..ye tak..lau semua org suke TF, nnt bankrupt la BR or HD...kn?heheh

Ijah EmoTemo said...

hanie >> ngeee , sila pergi wokey! haa tahuu. teringin nk cuba yg dkt iceroom tu. ngee harus di cuba nnt. haha tu la skrg asyik hujan je so sgt xsesuai nk mkn aiskrim kikiki.

Ijah EmoTemo said...

zuan >> hihi , ijah memula dulu cuak risau takut kena smpi 30+ ngee slmt still under rm 20 hinggit ekekek.

Ijah EmoTemo said...

soe hae dae >> ngeee ijah pun suka jgk coklat. tp klu yg masam2 lg ngeee rasa nk tertutup je mata bila makan sbb masam ekekekek. aaa , betul tu lain org lain taste nya :P

hikhik harusla bankrup BR dan bankrup jgk duit kita klu mkn dkt TF sokmo erkk ekekekek

WuMing said...

Lazat.... tapi kat Penang tak da lagi kot.....

NM02 said...

akak masih jakun sbb blom penah masuk kedai ni sedangkan dah ada bukak cawangan setapak indah

Syaima' said...

thank you singgah blog! :) tutti frutti!sedapppp.lama tak makan.pos sikit ke sini!

Ijah EmoTemo said...

wuming >> ngeee kena tunggu smpi ada nnt la ;P

Ijah EmoTemo said...

nm02 >> ngeee. kena try la nnt sis :)

Ijah EmoTemo said...

syaima >> mmg sedap kan! ngeee. err klu pos dkt awak silap2 dh cair nnt hihihi.

KhaiRin said...

agak2 kalu muka cm ni dia peecaya x lg muka student walaupun ada kad matrik? hehehe

Ijah EmoTemo said...

khairin >> hehe klu ada kad matrik harusla dia percaya kan :)

Cik TeN10 said...

yg strawberry tu nmpak sedap !! aku blom penah try lg !! balik nt nk try la..

Ijah EmoTemo said...

cik ten10 >> hihihi mmg sedap and masam sikit. yummeh!! heheheh