Home

Thursday, September 1, 2011

Ceritera Raya 2011.

Setelah hampir seminggu aku tidak update apa-apa di sebab kan kekangan waktu dan masa sangat terbatas , akhir nya hari ini dapat jugak aku menyelit masa untuk update belog. Fuhh. Aku tahu ramai bloggers lain yang masih dalam mood raya tapi boleh tahan rancak jugak korang update. Eheheheh. Aku sebenar nya malas sikit nak update-update tengah raya ni. Mahu jugak Umi aku menjerit dari dapur kan? Orang suruh cuci pinggan mangkuk , susun gelas atas meja , aku sibuk update belog? Oh tak sanggup nak dengar jeritan batin itu. Muahahaha.

Ok jadi sebab aku bukan jenis rajin sangat nak update banyak-banyak sampai lebam tangan ,maka aku buat semua entry sekali harung lah ek? Tulis banyak-banyak gaya macam ramai aje pembaca khen? Muahahaha. *pang*

Raya Pertama.
Aku beraya macam biasa , tak ada beza apa-apa pun. Pagi raya baru kelam kabut nak susun kuih dalam balang. Kelam kabut gosok baju kurung , miahahaha. Bangun tak lambat meski tidur boleh tahan lambat sebab buat persiapan last minute kan? Lagipun masa hari last day puasa tu semua macam teragak-agak , betul ke tidak esok raya? Betul ke tidak? Betul ke? Ceh , dramatik. Hahah. Lepas ayah balik sembahyang raya , maka salam peluk cium lah ibubapa tersayang kan? Heh heh. Apa lagi minta maaf lah kan dan minta duit raya eh opps. Ngehehehe. Lepas tu tunggu orang datang rumah beraya kan? Gitueww.

Lagipun nenek aku tak sihat , maka memang sanak saudara ramai jugak yang datang masa raya pertama tu. Memang boleh tahan peluh jugak bertapa dalam dapur. Hehehe. Tapi petang raya pertama tu aku dah tak mampu nak bertahan lagi dah. Terus masuk bilik pergi tidur sebab kepala dah pening semacam , badan dah penat gila. Tssk. Mungkin sebab aku asyik tidur lambat sebelum-sebelum tu , maka bila dah dapat makan , dah dapat minum , layan orang biarpun cuma hidang pinggan mangkuk dengan gelas je muahaha , terus penat semacam. Cepat aje mata nak terlelap. Hehehehe.

Oh raya pertama kitaorang buat Nasi Briyani , Rendang Tok , Ayam Briyani dengan Acar. Lepas tu ada kuih raya : Choc Chip Cookies , Biskut Sarang Semut dan kek lapis Sarawak. Gituew. Raya pertama aku pakai baju kurung warna purple. Tehehehe.


aku dengan Umi :)


rendang tok.


nasi briyani.

Gambar makanan tak ambil sangat sebab malas. Boleh? Ini pun aku tengok ada dalam kamera , maybe kakak aku yang ambil kan. Heheheh. Aku memang raya pertama malas gilaaa. Heh. Jadi tengok aje lah gambar mana yang ada. Ekekeke. Actually banyak gambar syok sendiri. Tapi kowser sangat aku nak tayang dekat umum. Muehehehe.

Raya Kedua.
Untuk hari yang kedua baru rasa syok sikit kot. Sebab baru pergi jalan-jalan rumah orang. Muahahaha. Misi mengutip duit raya okeh? Eh dah 17 tahun pun kutip lagi duit raya? HARUS wokeyy. Jangan buat-buat lupa ye nak kasi dekat mek duit raya !! Ekekekeke. Second raya ada jemputan open house dekat rumah sepupu Umi , Che Na. Mula-mula ingat nak pergi awal , lepas tu kak Fudge tweet aku cakap nak datang. Hiks , maka cancel nak pergi awal open house. Lagipun teringin sangat nak jumpa baby kak Fudge , Ayden yang memang comel tu. Heee geram tengok Ayden. Tapi lupaa pulak nak snap pic Ayden. Tsssk. Takpe , next time boleh jumpa lagi. Hahah.

Lepas tu cousin aku Mas pun balik bercuti dari Manchaster , jadi harus lah meriah okeh rumah kitaorang. HAHA. Ayden diam aje. Ekekeke. Memang dekat dengan 2 tahun kot tak jumpa Mas. Harus lah berborak sakan walaupun aku macam malu-malu kucing sikit kan? HAHA. Memang pun. Aku dekat Twitter bukan main riuh lagi pot pet pot pet dengan diorang. Ekekeke. Jumpa depan-depan pheww pemalu pulak kan? Hakhakhak. Sorry korangggg -___-' Hiks. Lepas tu yang paling aku terheksaited lebih bila Mas kasi aku FM dari London. Woott Wottt. Tak sangka okeh dapat souvenir dari Mas. Hiks. Happy wokey?!! :D


yeay!

tq Massy for this souvenir :D

tq jgk dekat Kak Fudge yang membaca rintihan hati sebab tahun ni agak sedikit orang memberi duit raya lalu memberi duit raya dekat aku. LOL.

Hee , Sabtu ni Mas dah nak balik Manchaster balik. Sekejap je jumpa tapi okay lah nanti boleh sembang-sembang dekat Twitter balik. Muehehe. Tapi terasa kembang kuncup hidung bila Mas puji memuji tulisan aku dalam belog ni. Tehehehe. Blushing okehh sepupu mu ini. HAHA. Ni yang nak sayang ketat-ketat Mas ni. HAHA. Orang puji terus kembang hidung kan walhal badan ni memang dah kembang walaupun baru masuk 3 hari raya. Huwaa. Mohtif tetibe. Wakakka. Lepas diorang balik , aku dengan parent aku pun bersiap-siap nak pergi open house rumah Che Na.

Bila dekat rumah Che Na , fuhhh , dekat sana memang makan banyak lah kan? Hiks. Macam-macam makanan ada. Sate , Lemang , ABC , Kambing Bakar *slurrp* , hoihh cakap aje lah , semua ada mehhh. Memang menyelerakan dan mengenyangkan perut ku yg shomel ini. Wakakaka. Tapi makan berpada-pada lah kan? Ayah sibuk menjeling dekat pinggan aku tak kan aku nak buat muka toya pulak? Ekekeke , mahu kena tarbiah. HAHA. 



kambing bakar yang sangat yummeh.
sampai ambik dua kali. tehehehehe :D



mee kari.

Lepas pergi rumah Che Na , pergi pulak ke rumah Ayah Long , adik beradik Ayah yang dekat Sungai Buloh. Beraya boleh tahan sakan lah jugak kan? Tak sedar diri nak trial kan? Kan? Heh. Sekali sekala beraya apa salah nya. Muehehehe. Hamboii alasan comel! Ekekeke. Lepas tu terus balik rumah sebab aku pun dah ala-ala penat kembali. Memang balik rumah pukul 9 tidur then pukul 5 pagi baru bangun. Lama gila tidur ! Tak terjaga langsung sebab letih kan? Hiks.


hiks , baju kurung hari kedua. 
sepatut nya tak nak ada kerawang bagai tu , just nak baju kurung biasa.
tapi tailor entah apa pasal salah faham puleek.
selamat shantek dan vogeh kan?
muahahaha :P



Okay lah , aku pun tak larat nak tulis panjang berjela. Hihihi. Tengok gambar aku dekat atas tu. Fuhh , teruk gila eyebag aku. Dah macam Kungfu Panda meh. Aiyooo. Ini kes asyik tidur lambat , kurang rehat + stress. Aiyoyoy!! Tak suka betul lah macam ni. Teruk gilaaaa ni. Ishh. Kena cuci muka + rehat lah kalau macam ni. Hehehehe. Okay apa cherita raya ke 3? Tak boleh cherita lagi sebab raya ke 3 masih berjalan. Ok dah merepek. Nanti kalau rajin aku cherita lagi. Hehehe.

p/s:mood stress makin berganda-ganda. ganda lagi dan ganda lagi. perghh. stress meh.

Terima kasih sudi baca entry ini :)

9 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ai khen kt luar mmg already pot pet pot pet taw
But ai Tgk org jugak nk ramah sbb stgh org x suker khen
But ai mmg jenis manusia riuh gitew
..part mata panda tu sama la ngee asyik tidur lewat khen

Ijah EmoTemo said...

kaka ayu >> hihi , ai kan ada situasi terutama with family ai mmg kena kurangkan pot pet3x nnt ada yg menjeling. hihi. but if dgn kawan2 semua ckp MEK JING RAMAH NYA. BILA NAK STOP CAKAP. aiyooo ahahaha.

huwaaa kaka ayuuu... ai stress mata panda niii .. habislaaa next week mata hitam mcm ni erkkk

アヌム ちゃん said...

byk gmbr mknn sedap2..tergodaaa.huhu

Ijah EmoTemo said...

アヌム ちゃん >> hihi itu la nmpk sedap and rasa sedap hihi.

tiefazatie said...

slmt hari raya dear!

wah..best gle mkn2!siap dh update nie..ifa xupdate2 lg..haha..kt kg lg nie..=)

Ijah EmoTemo said...

ifa >> selamat hari raya! :)

hihi , mmg best :) hehe kebetulan tak ada benda nk buat hari tu , terus update sblm jadi basi. hihihi.

Ijah EmoTemo said...

ifa >> selamat hari raya! :)

hihi , mmg best :) hehe kebetulan tak ada benda nk buat hari tu , terus update sblm jadi basi. hihihi.

MamaYatie said...

dik, baju tur terlajak cun takper la..kalo akak pun suka mihahaa

Ijah EmoTemo said...

kak yatie >> ahahaha kann! klu la dia letak bling2 ke batu permata pun tak pe okeh. asalkan kelihatan vogeh. muahaha