Home

Monday, September 19, 2011

[Review Movie] Raya Tak Jadi - Kelakar Sangat Ke?

Seminggu yang lepas aku berkesempatan menonton filem Raya Tak Jadi lakonan Apek dan juga Johan RL. Kebetulan kakak aku mengajak aku menemani dia untuk menonton filem itu , maka aku pun ikut lah sekali. Jadi dah alang-alang aku pergi menonton meh ler aku buat review nya sekali. Ini sekadar pendapat peribadi , maka it's up to you guys lah kan nak pergi tengok ke tidak nanti.

Sinopsis
Leo seorang ahli perniagaan Kurma telah merancang untuk menculik Penyimpan Mohor Besar Raja raja, Hj Ehsan (lakonan Jalaludin Hassan). Dia merancang begitu sebab kontena kurmanya tidak sampai seperti yang diharapkan dan dia mengalami kerugian. Jadi Leo telah mengarahkan pekerjanya Ali dan Abu menculik Hj Ehsan. Mereka berjaya menculik Hj Ehsan tapi tertukar teksi dengan teksi Shuib (lakonan Apek saiful).
Shuib ada seorang adik namanya Bob (lakonan Johan raja lawak) mereka berdua telah terjumpa Hj Ehsan dalam boot teksi yang disangka mayat Hj Ehsan. Namun akhrnya mereka sedar Hj Ehsan tidak mati lagi.
Abu dan Ali kemudian berjaya menjejaki teksi Shuib dan mereka mula merancang dan menculik ibu dan adik Shuib. Leo meminta wang tebusan dari Hajah Nisah (lakonan Noreen Noor) sebelum melepaskan ibu dan adik Shuib. Polis berjaya memberkas Leo dan pekerjanya semasa mereka bertukar wang dan tebusan.
Bila hari raya tiba, Shuib dan ibu serta adik beradik rasa sedih sebab mereka ni orang kurang berada, persiapan raya pulak tetap sama macam tahun2 lepas, dan serba kekurangan. Namun sambutan raya kali ni bertukar jadi meriah apabila Hj Ehsan dan keluarga datang menziarahi mereka dan membawa pelbagai hadiah sebagai membalas jasa baik Shuib dan Bob yang telah berjaya menyelamatkan dia. Shuib dan Bob akhirnya menjadi pekerja Hj Ehsan. Tamatttt…

Sinopsis tu aku jumpa dari SINI. Ok ini pula aku nak kasi pandangan melalui apa yang aku tonton minggu lepas. Aku buat by point aje lah senang sikit korang nak baca khen? Kang nanti aku tulis panjang-panjang ada jugak yang tersungkur longlai dan rebah di sisi laptop. Eceh , gedik lah kau Jah. HAHA.




  • Jalan cherita permulaan movie ini agak blur dan aku mula-mula tak faham apa yang terjadi mula-mula. Adakah ini salah aku yang terlebih focus makan popcorn lebih dari menonton? *pang*
  • Hanya watak Johan RL yang berjaya membuat aku gelak tapi agak annoying jugak buat watak Johan asyik lupa diri dia siapa. Patut create something yg lebih menarik dengan watak Johan. Watak selamba mungkin?
  • Aku rasa watak Encik Leo dan anak-anak buah 2 orang dia tu macam tak perlu je. Bosan ya hamat nak tunggu scene diorang habis. 
  • Scene Pak Haji takut bini tu pun macam tak perlu aje. Sangat annoying tengok bini dia wehh. HAHAH.
  • Overall filem ini biasa-biasa aje dan yang menyerikan filem ini cuma Johan RL yang macam biasa lah kan ekspressi wajah dia tu kan? Hihihi.
Hmmm overall macam aku tulis di atas filem ini biasa-biasa aje dan aku sedikit kecewa lah sebab apa yang di harap tak sama dengan apa yang di tonton katanya. Aku kasi 3 bintang setengah dari 5 bintang hanya kerana Johan RL. Aku memang minat Johan RL sebab dia memang boleh kasi orang ketawa macam dalam telemovie Drogba vs Rooney tu. Hihihi. 

Serious aku rasa macam agak membazir membakar duit wayang yang pergh pergh dengan filem yang agak mengecewakan macam ni. Ada setengah scene macam tak perlu aje. Ada setengah scene sangat-sangat membosankan. Ada setengah scene memang boleh buat kau gelak terbahak-bahak. Tapi ada lah terpalit kecewa sedikit kan? Ngeee. Pandai aje kau mengomen ye? Hahaha , well kalau kita tak komen , how come industri filem kita nak maju kannn? Gitueww katanya!

So , korang kalau nak tahu macam mana cherita ni , why not pergi tonton dekat pawagam. Mungkin tak kena dengan selera aku tapi kena dengan selera korang kan? kan ? kan? Hehehe. Tapi okay jugak lah sebab Johan RL yang berlakon. Well macam tak tahu kan macam mana perangai Johan ituew. Hiks. Jadi sekian review aku kali ini. Ada tak yang dah tengok filem ni? Apa komen korang pulak?

Terima kasih sudi baca entry ini :')



31 comments:

azam said...

boleh la....

katanya macam overshadow apek....johan tu

||aLeaSaRa|| said...

owh sama pdptlah kite gak sis.mmg ntahlah tak sgka filem ni jadi haru biru.mmg menyemak je mamat 2 ekor tu.rasa lawak time polis nk kepung penjahat tu alahai.....kite pun ada buat sedikit review semalam jom sggh :)

KhaiRin said...

blom ada kesempatan nk tgk movie...busy smpi bln dpn

Ijah EmoTemo said...

azam >> heheh.. bg ijah ok-ok je la movie ni heheh.

Ijah EmoTemo said...

aleasara >> kan? sgt haru biru kelam kabut. tak fhm langsung jln cerita dia. agak bosan -.-' ok will do! :)

Ijah EmoTemo said...

khairin >> hihi ijah pun kebetulan ada masa terluang sikit hari tu :)

Hanie_Dew said...

oh.aku plan nak tgk tapi rata rata review so so je. jadi aku nak tgk bini2 ku gengster la.

PinKy MoMMa said...

watak apek tak menonjol ke dik?
ok lah akak tunggu raya depan kalau pnjang umur tengok kat tv muehehehe ;p

Ijah EmoTemo said...

hanie >> ermmm mmg bg ijah better download or tunggu raya tahun dpn tyg dkt tv. ahaha. sbb seriously bosan + biasa2 aje movie ni heheh

Ijah EmoTemo said...

akak pinky >> menonjol jgk. sama menonjol dgn johan rl. hehe. ahahah betul tu kak. better tunggu aje raya tahun depan ekekekk

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

yui xtgk pon..

jrg lak tgk citer melayu lau kat wayang =)

sbb kbykn cm ngarut aje..

Ijah EmoTemo said...

nuyui >> hihi ijah pun tgk movie ni pun sbb movie2 yg best yg lain semua full. klu bkn sbb johan rasa nya mmg dh xtgk :P

Hanis MY said...

Annoying sgt ke bini pa aji tu... Nk kena tgk ni hehe don lot jela

Hanis MY said...

Annoying sgt ke bini pa aji tu... Nk kena tgk ni hehe don lot jela

アヌム ちゃん said...

kalau lyn movie melayu dkt wyg selalu cmtu..last2 rasa mcm mbazir je beli tiket..sebab selalu mngecewakan..sbb bila tgk promotion dia mcm bukan main lawak lagi kan..tp sabo je la..hee..dekat cni dh lama gila x tgk wyg..sume donlod je..jimat2.hehee..tp rindu gk nk msuk wyg..huhuu -tp rasa nk gk tgk cte nh sbb ada johan.huhuu

Ijah EmoTemo said...

kak hanis >> hihi agak annoying ekekek. ngeee baik donlod je :P

Ijah EmoTemo said...

アヌム ちゃん >> kann? igtkan lawak gila2 sbb ada apek dgn johan. sekalii tskk , kecewa la pulakk. nangis!! hihi.

ngee better download drpd pergi tgk dkt wayang heheh sbb agak mengecewakan la heheh

sitiezahim said...

biasanye citer melayu susah nak bermutu..lagi2 kalau lawak ni..sinopsis cam simple giler, cam drama swasta aje huhu

WuMing said...

Tengok Trailer macam best jer...


Biasa aarr tuu...

Cik Bambam said...

apek dah hilang taring kann?? huhu

miloais said...

iols tak leh nak komen pasal movie ni
sebab iols tak tengok lagi

tunggu tahun depan kot - keluar kat tv time raya chanel ria
baru iols bleh komen

ekekekekek

Diana @ bilakukatacinta said...

ahkak tak tengok lagi

aleen aiden said...

hari tu payah jugak nk decide nk tengok movie johny english atau raya xjadi.but then kami pilih tgk johny english.naseblah cerite die best.hi3

Ijah EmoTemo said...

kak sitie >> itulah pasal. klu xkerana movie2 lain dh full , mmg xkan tgk kot movie ni. tssk.

Ijah EmoTemo said...

wuming >> ngee itulah. mcm aje best. hehe.

Ijah EmoTemo said...

cikbambam >> itulah pasal. apek biasa2 aje. tp adala jgk lawak nya heheh

Ijah EmoTemo said...

kaka milo >> hakhakhak tahu sgt dah uols... takpe sila la tgk tahun dpn.. mmg biasa2 je uolss *nangis

Ijah EmoTemo said...

kaka milo >> hakhakhak tahu sgt dah uols... takpe sila la tgk tahun dpn.. mmg biasa2 je uolss *nangis

Ijah EmoTemo said...

kak diana >> ngeee baik tunggu raya tahun dpn je tgk movie ni ahahah

Ijah EmoTemo said...

kak diana >> ngeee baik tunggu raya tahun dpn je tgk movie ni ahahah

Ijah EmoTemo said...

aleen >> mmg mula2 nk tgk johny english. tssk. tp full je semua. itu yg last2 pilih aje raya tak jadi :/ itulaaa movie tu rmi ckp besttt!! nangiss