Home

Wednesday, September 28, 2011

Hamboi Banyak Betul Masa Lapang Kau Jah ?

Kalau perasan sejak kebelakangan ini setiap hari aku update belog bukan? Pasti ramai yang berprasangka yang aku mempunyai banyak ya amat masa lapang sehingga kan setiap hari aku meng-update belog. Banyak betul idea yang mencurah-curah si IjahEmoTemo ini ye? Pulak tu setiap pukul 1.30 tak pun pukul 2 petang mesti dah siap entry nya bukan? Pantas nya dia menulis? Hebat sangat ke sampai tiap-tiap hari boleh siap kan entry sepantas begitu?

Dah banyak kali juga aku ulang beritahu yang aku tak pernah pun update di hari yang aku publish kan. Kebanyakkan nya aku buat auto post siap-siap memandangkan aku tahu yang aku ni pun ada jugak angin yang aku akan tak ada langsung idea mencurah-curah dan kadangkala bila kita dengan macam-macam masalah kiri dan kanan dengan penat ya semacam aje membuatkan hilang terus mood dan idea untuk update bukan? Sebab itu aku siap kan cepat-cepat dalam weekend atau sehari atau dua hari sebelum tarikh yang aku nak publish gitu. Kecuali kalau macam entry semalam aku dapat parcel from Kaka Milo , itu memang aku buat on the spot. Tapi kebanyakkan entry-entry aku memang semua nya auto publish. 

Bukan pasal apa aku nak menggedik buat auto publish cepat-cepat tapi kadangkala masa yang aku guna kan untuk update sahaja untuk satu entry memakan masa selama sejam dek kerana aku risau ayat yang tak sesuai lah , aku risau ayat merapu terlampau banyak lah dan macam-macam lagi. Lagipun untung jugak masa aku untuk pergi blogwalking ke belog-belog lain kan? Heheheh. Itu lah punca utama nya kan! Aku bukan apa membebel pasal benda ni tapi sebab aku malas lah nak dengar mulut-mulut orang yang suka hati dia aje nak cakap kita ni asyik menghadap laptop sahaja kerja nya kan? Kalau iye pun aku menghadap tak ada lah sampai 24 jam yuolzz. Apa korang ingat aku ni tak reti nak belajar? Tak reti tengok kalendar SPM dah nak dekat? Hoii , jangan sesekali membuat taburan kata-kata menghiris kalbu macam gitu! 


printscreen yang sempat aku buat last week kot?

tengok tu punya lah bersusun schedule post kan!

so sah lah kan aku tak pernah pun update on the spot kecuali ada entry-entry kecemasan tertentu ! 

Aku sebenar nya tengah tak tahu nak update pasal benda lain lagi , jadi aku pun update lah pasal ni kan? Ada aje benda-benda lain yang boleh aku update tapi aku rasa macam tak ada mood nak tulis pasal benda alah tu. Heh. Memang sejak dua menjak ni aku banyak buat auto post sahaja dan semua-semua entry itu aku buat masa weekend sahaja memandangkan masa itu sahaja aku free yang betul-betul free. Weekday jangan harap lah bai nak update sangat. Kadang-kadang nak belogwalking pun malas tapi sebab orang dah datang belog kita tak kan tak mahu datang belog diorang kan? Ngeee.

Well said , aku jugak harap dengan entry-entry yang aku tulis sebelum-sebelum ini jangan cuba nak tafsir macam-macam ala-ala korang ni tukang tafsir hidup orang. Tak payah nak sibuk hal orang sangat. Kadang-kadang aku dah penat tahu nak melayan dengan sifat manusia yang teramat sibuk tentang hal orang lain. Aku tulis dalam belog adalah untuk membuat kenangan di hari masa akan datang. Aku letak gambar bersama siapa sahaja pun dalam belog pun tujuan kenangan di masa akan datang juga. Bukan atas dasar perkara-perkara lain. Malah segala Buffered Earning yang aku tunjuk pun atas dasar entry penghargaan semata-mata bukan sekelumit pun nak show off atau sebagai nya sebab nilai dia sangat lah sedikit okeh? Tak ada pun nak riak semata-mata macam boleh dapat beratus-ratus ringgit okeh? Kalau dapat itu rezeki , kalau tak dapat kita usaha kan lebih lagi kan?

Aiyark! Tak pasal-pasal entry ini sudah menjadi panjang berjela. Itu yang malas bila menulis dalam keadaan ber-emosi. Choii sangat perasaan seperti itu. Ngehehehe. So korang ada buat auto post jugak tak? Ngeee auto post ni sebenar nya boleh tahan memudahkan kita tapi if dalam weekday macam sekarang kau ada cerita lagi hangat dari yang sudah korang tulis siap-siap, memang antara kau tunggu bila-bila kau tengok semua entry dah publish atau publish dua kali dalam sehari atau tangguhkan dulu autopost dulu then publish yang cherita hangat khenn?! Gitueww panjang lebar berceloteh. Hikhikhik.

Bila dah tak ada idea nak menulis tapi masih mahu update begini lah jadi nya kan? Aku saja aje tulis yang kebanyakkan entry aku itu auto post sebab aku malas nak tulis note dekat bahagian atas setiap entry aku lepas ni. Letih jugak woii nak tulis benda tu. Dasar pemalas khen? Okbai.

nota chenta :: nanti aku singgah balik siapa yang datang komen dekat entry aku yang lepas ye? maaf tak dapat singgah selalu semalam. tengah ber-emosi semalam. tskk. *lempang pipi laju-laju*



Terima kasih sudi baca entry ini :') 

39 comments:

♛I'm Eqa♛ said...

Done read ure entry . Huu ~ lawaks la .
alaa biase la tu , kita tulis je apa yg kita mahu ~ x kesa la pnjg ke tak , jnji puas . hee ~ ^^

♛I'm Eqa♛ said...

SPM ya tahun ni ?
wish u all the best ya ^^

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dah paham nama pow belog emi temo khen.....dah takmo sedey2 na....ai pow selalu auto publish senang keja...but n3 byk2 set time jer post ngeee

tiefazatie said...

haha..lalink..kamu mmg pandai bercerita..ala..biar la org nak kata apa..janji kmu bahagia..hee

btw..thanx 4 da wishes yaa

Ijah EmoTemo said...

eqa >> hihi tq baca smpi habis ahahah. yeah , betul tu kan? yg penting kita puas menulis ekekek.

oh yups , spm this year. ngee tq :)

Ijah EmoTemo said...

kaka ayu >> heee kan? kata emo-temo noks? badi sungguh nama itu hakhakhak...

khen? senang je kerja ngee!

Ijah EmoTemo said...

ifa >> hihihi iye ke? ngeee. itula mmg try buat bodoh je dgn org2 ckp tu hehehe. tp yela kdg2 stress jgk hiks.

ohh sama2 :)

Mr.PinGu said...

ijah hashim, jangan lupa jemput Aron Aziz ke Rumah U..I nak jumpe..

=Tomato=

mizzkechique said...

akak pun selalu gn auto publish..hehe..


dh, biarkn apa diorg nk kata..ni kn blog kite..

anyway, gud luck yer.. :)

miloais said...

alah mek... hang abaikan jahhhh lalat2 yg buat bising tu...
hang tutup tingkap konpem tak dengar dah kan???
ekekekek

iols kan.. usah kan nak buat entry - nak buat auto publish pun tak sempat

sib baik hari ni ada masa terluang sekejap before lunch - tu pun WW kekdahnya
hak hak hak

Hanis MY said...

jgn fedulik kan depa nak kata apa melainkan kritikan membina... kita tahu la manage masa kita akn..all d best n keep on blogging...

Ijah EmoTemo said...

inche pingu >> ngeee , ai udah jemput aaron etc. but kaka diyana , aaron wife ckp aaron ada shooting on that time + kaka diyana sakit kaki lagi bcs baru selesai pembedahan kecil aritu. so both of them are not coming la *sob sob.

next time ok :)

Ijah EmoTemo said...

mizzkechique >> hee senang kan bila buat autopublish. hehehe. ngee itula. nk tulis pasal ni pun sbb nk bgtahu org yg sibuks sgt tu ha nk amik tahu hal kita. aiyaaa manyak stress woo klu mcm ni. adeyy.

thanks ye :)

Ijah EmoTemo said...

kaka milo >> hehehehe , yela noks ai try jgk ni. tp bila dgn tekanan mcm2 khen ai rasa mcm susah nk kawal emosi ni. adoii dasyat klu mcm ni. tssk.

hikhikhik , memahami uols selalu busy. ngeee. ai ni pun klu tak buat auto post ntah bila update khen? ekekek

Ijah EmoTemo said...

kak hanis >> ngee itu la! kita tahu semua mcm mana but bila senyap aje ada aje yg memandai2 kata kita mcm2. adoii. tq ye kak hanis :)

Jue said...

agree! bila idea tgh mencurah2 ke ladang gandum hrslah tulis entry awl2 pastu schedule kan. xla blog bsawang hihi

aku slalu draft dlm kpala je haha

Anum said...

sis wish u all the best

Soo Hae Daa said...

ada je org dengki kan...buat xtau aje...sng..ati gumbira...entry pon besh..kn?hehehe
beshnya dpt hadiah dr peminat..wiwitt..!!

Ijah EmoTemo said...

jue >> kann? klu tidak nnt mesti tak ber-update smpi bila-bila hihihi.

hahahah ijah klu draft dlm kepala esok lusa mesti terus lupa erkk!

Ijah EmoTemo said...

anum >> tq sis! :)

Ijah EmoTemo said...

soe hae dae >> ngeee itulah pasal. mmg mls nk amik tahu but then bila kita senyap amboii sedap ckp pasal kita dkt belakang. tssk. sentapz terus haha.

ngeee mmg best hikhikhik ;)

Hanie_Dew said...

suke hati la orang nak ckap ape kan kalau entry panjang. bukan salah kite ni. kite rasa pendek je tem taip tu. sekali dah ter-panjang la pulak. bukan salah kite.

Ijah EmoTemo said...

hanie >> heheheh , yeah betul la kan sbb kita rasa pendek aje :P tp susah betul la nk fhmkan diorg ni. pelik sgt la. haish.

msredcheesecake said...

kdg2 msred auto post jugak.... salah ke? hhee

~kuyam~ said...

akak xpnh la plk wt auto post...hehe...'akak' sbb assume ijah baru nk ambik spm thun ni,makanya ijah adalah lbh muda...boleh gitu :0 gud luck spm btw....

Heidi Shafiq said...

peh.. gile byk entry..

Jue said...

tulis blog bleh release tension..x kan nk study 24 jam kan..bleh jem otak karang...hehehe.Nway..G luck SPM.. :))

アヌム ちゃん said...

fuyooo banyaknyee entri berderet2 belum publish tu.heeeeee

aleen aiden said...

hahah.kadang2 aku pun mcm tu.contohnye dr mggu lepas aku duk phg.line tenet sgtlah hampeh.jd aku taip siap2 letak dlm draft.lepas tu post bile aku rase nk post je.agaga~

Ijah EmoTemo said...

msred >> hehehe ok je klu nk buat auto post ;)

Ijah EmoTemo said...

kuyam >> hihihi , ijah mmg selalu buat autopost sbb jarang ada masa nk menulis time ptg2 hehehe. ngeee tq ye! :)

Ijah EmoTemo said...

heidi >> hihi , byk ke? ngeee

Ijah EmoTemo said...

jue >> ngeee , tahu takpe. itula. klu nk study 24/7 fuhh itu boleh bikin gila woo. hehehehehe. tq ya! :)

Ijah EmoTemo said...

kak anum >> ngeee iye ke byk? hehehe. biasa2 je heheheheh

Ijah EmoTemo said...

aleen >> khenn! best sbnrnya bila autopost ni terutama utk hari2 yg kita tak tahu internet nk lembap ke , kita busy ke apa ke kan? tak ada la segala cerita peram aje dlm draft hikhikhik.

kak ina kl said...

study study gak..tak kan 24 jam nak study..sekali sekali apa salah buat kerja lain..

bestkan ada auto publish cam ni..akak pun klu gi jejalan 2-3 hari buat gak auto publish sbb kdg-kdg susah nak dpt line internet

Ijah EmoTemo said...

kak ina >> heee kann? tak kan la nk study aje ngee.

a'ah betul tu. auto post best jgk bila saat kita ada hal kecemasan mcm line internet teruk ke , nk pergi ke lain ke atau apa2 kan. ngeee.

Run Away said...

wat bodo jew...kat yang suka ngata ka...biar mulut diaowg busuk...;d

Ijah EmoTemo said...

runaway >> hahahah... curlastt sgt nasihat mu itu ekekeke