Home

Friday, June 1, 2012

Instagram?

Instagram sangat popular pada masa kini untuk pengguna telefon Iphone dan juga Android. Sebagai seseorang yang tidak mampo dan tidak mempunyai telefon mahal seperti sedemikian haruslah hati terkinja-kinja mahu memiliki telefon berkenaan semata-mata mahu merasai bagaimana terkinja-kinja juga hati untuk meng-edit gambar menggunakan Instagram. Parah juga masalah Jijah ini. Nak memiliki telefon berkenaan bukan kerana berminat dengan telefon tersebut tetapi kerana hendak menggunakan aplikasi Instagram. Parah!

Sebenarnya Instagram sangat menarik JIKA , kau orang suka edit-edit gambar calit-calit sikit kasi cantik. And of course if and only kau orang suka snap gambar walaupun cuma gambar daun celah pokok rumah kau orang pun. So dengan ada Instagram gambar yang lesu dan layu pun boleh buat kau fun. Faham macam itu? Eceh , gaya tulis macam kau ada Instagram. Gaya tulis kena hebat walaupun realiti sebenar macam hadojahhh! Hahaha. Jadinya sebelum ini gigih juga Jijah mengedit gambar perfeeling Instagram. Jijah pun tak tahu kena sampuk dengan angin apa sehinggakan teringin betul nak edit gambar pesen Instagram. Nak kata cantik kasi kecikkan pipi Jijah idok ler jugak tapi tetap teringin. Boleh macam itu?

Cuba demi cuba dan terus juga mencuba! Maka tetibe Jijah sebagai pengguna Google Chrome terjumpa satu aplikasi menarik yang menyerupai dengan Instagram. Oh. Ini Menarik. Tak tahu pada asalnya aplikasi mengedit online gambar itu menyerupai Instagram. Sekadar nak tahu best atau tidak aplikasi tersebut. Jijah memang gemar mengedit gambar tapi tidak lah sehingga rupa diri sendiri edit dengan tekun sehingga bertukar jadi rupa Jessica Alba ke Jennifer Lopez. Tak , tak ada sampai macam itu sekali. Heh. 

So then , aku pun add to chrome aplikasi PicMonkey ini. Yes nama aplikasi itu PicMonkey. Walaupun nama aplikasi itu Monkey tapi hasilnya cukup cun dimata Jijah yang tidak sepet ini. Eh apa kena mengena?! Hohoho! Dah tak perlu tulis panjang-panjang. Meh aku tunjuk contoh-contoh gambar ala-ala Instagram ini. Gaya macam ada orang kisah diknon?! Paswah ajelah! Aplikasi PicMonkey ini mungkin tidak 100% sama macam Instagram. Tapi untuk Jijah ada lah iras-iras sikit kan? Lagipun Jijah bukan guna Instagram jadi tak pasti sama betul atau sama sedikit kan? Hihihihi. Kata Kau Jijah!

Sebelum kena lahar , bukan sekeping aku nak tepek. Tapi berkeping-keping ye?! Walaupun bukan dari Instagram , mek tehtap nak berlagak macam mek guna Instagram. Kau hado? Ewah! *pang*


rasanya ini tidak Instagram sangat kot? macam tak pernah nampak orang edit pesen gini.
huehuehuehue.


I miss THEM! :'(


Hah! Gambar tu memang dah sedia ada blur!
Ini memang selalu pesen yang orang edit guna Instagram guna :p

ini versi gedik nak edit gambar Abam Sol dengan Jijah!
hewhewhew! :p


to : EJA! katanya! :p


shawl baru! yeppah yeppah! :p


Jijah dan Lisa Surihani :p

ini gambar dalam folder ABPBH2011. tapi ghasak jugak tepek sini.
sebenarnya dah hilang mood nak update lagi pasal ABPBH. 
boleh?! .___.

Well , itu antara gambar-gambar yang di-edit dengan penuh gigih dan tekun. Jijah kalau dah tahu satu benda tu , mula lah explore sampai rasa bosan. Ini pun dah separuh bosan asyik mengedit gambar kan? Entah apa yang best edit gambar pun Jijah tak pasti. Tapi memang menyeronokkan. I just don't know why. Hihihihi. Sebenarnya malas nak buat watermark yang end up jadi besar gedabak itu. Tapi sekarang ini sangat penting untuk me-watermark kan sesuatu gambar walaupun hanya gambar kau dengan senduk sekalipun ye? Dunia sekarang masing-masing mempunyai sifat jilaka mencuri gambar orang tanpa gheti meminta izin kekdahnya! Tidak meminta izin itu satu hal , ada pula yang pesen membuang watermark dan ada juga yang pesen tak buang watermark tapi tidak pula gheti nak memberi kredit kepada tuan hak gambar. Aiyoh , itu sesuatu yang sangat mudah tapi sangat susah untuk orang praktikkan. Paswah!

Tetibe membebel tak tentu hala pulak kau Jijah! Kannn! Jijah memang pantang betul bila orang yang mencuri gambar sesuka hati ini tau. Kalau kasi kredit itu sejuk sekejap hati meskipun korang tak meminta izin kan. Lagipun aku pun kadang-kadang macam itu atleast give them some credit. Ini tidak , kau ingat bila watermark tu dah terpacak maka nya kau orang senang-senang lah ek tak payah kasi kredit? Itu salah okes?! Hah , membebel lagi. Bukan apa kadang-kadang kesian tau orang yang bersusah payan mengambil gambar tak kira lah gambar makanan , artis , pemandangan and etc tapi last-last korang sesuka hati aje tepek dalam belog korang dan buat seolah-olah itu gambar korang kan? Itu tidak adil! Oh yes Jijah berhenti lah kamu dari membebel panjang -___-'

Kekdahnya , korang rasa gambar-gambar yang Jijah tepek ini ada tak ala-ala Instagram? Atau Jijah sahaja yang terperasan tak sedar diri perfeeling macam Instagram? Oh tak kisahlah. Janji Jijah rasa Jijah edit gambar ini macam shantek walaupun lah kan? Ekekekek. 

Last but not least. Sebab terpengaruh dengan drama Ameera. Kembali ter-suka dengan Syamsul Yusof. Hohoho. Maka sekali lagi gigih mengedit banyak kali gambar Abe Sol Sol Sol sambil tersenyum gigit jari. Hahaha , kalau tak gedik tak sah kan Jijah? *dush* Maka...terima lah sekeping hati ini ehh sekeping gambar ini. Keh Keh Keh :p



Jijah & Abam Sol :p

Terima kasih sudi baca entry ini :)

Jom Like CHERITA EMO-TEMO di FB! Sayang korang ketat-ketat! Thanks! 

11 comments:

laskar pelangi said...

Amboi dia.Kemain lagi posing sakan dengan artis. Hihihi ;))

♫♪~Naurah_Nawwarah ~ ♫♪ said...

wah ... awak ! banyak betul gmbr artis .. rjin awak kan :D

Saya Disini said...

wow..artis

Qhaifa Nur said...

semua dah makin canggih, seronok kalau pandai gunakannya...

lagi seronok banyak kenangan dengan artis ya tak..

Asmara said...

klasik gitu kan. ok jugak not bad, akk lama dah ada instagram tp tak pakai pun. hihik.. dasar pemalas nak edit gambo. ;D

Zana Adieyza said...

curlasssss jijah! bergambar dgn artis ok..

saya pun x de phone canggih.. so xleh guna Instagram semua tu.. hahahaha.. tp nak gak edit2 ni.. lps tu nak edit pun pakai softwae picasa jer.. sunguh ketinggalan zaman.. nyampah!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sadis plak ai baca n3 ni
x per uols harus la x mampu nk pakai lagik sebab muda lagik....belajaq pandai2 keja hebat2 sure blh pakai hp canggih 1 hari nnt na

miloais milo said...

iols tak pakai google chrome lah nokkkk!~
mencik tawww!~

nokkk.... gambo adalah gedabak!
iols yg rabun jauh ni pun
bleh tetiba jadik rabyun dekat tawww!

*motif lah komen sengal tahab gaban pencen!*

Hanis MY said...

Kellas jijah usaha tangga kejayaan eh mcm tak kena je tak semestinya kna ada iphone atau android br leh edt gambar suka tgk gambr jijah snym nampak gigi kiut gitu

Farra Dhelina said...

hahaha sama lah akk..penah sampai satu tahap, nak beli iphone semata instagram! hahaha..mujur lepas tu release kat android..klu tak.. haih..parah..mmg parahh...

tiefazatie said...

wah..santik2..hee