Home

Wednesday, March 30, 2011

KASHAF IMANI : Kisah Cherita Yang Membuatkan Aku Menangis Menitik-Nitik Tanpa Henti. Anda Pula Bagaimana?

Semalam aku melakukan aktiviti belogwalking seketika sementara melepaskan tekanan yang bersarang dalam jiwa khen? Eheh. Lepas itu aku ternampak dekat belog mana ye, sorry tersangatlah lupa sebab aku belogwalking lebih dari 10 jenis belog , mana lah meks nak ingat noks. See … see belogwalking lebih dari 10 pun dah lupa khen? Apatah lagi nak ingat tamadun dalam sejarah , nak ingat format itu ini , mak aihh , moga kuatkanlah daya ingatan aku untuk SPM ni mak oii. Eheh , okay ter-off topic lah pulak. *dush*

Jadi nya , aku macam tertarik dengan entry beliau yang bagitahu pasal Kashaf Imani. Dia cakap drama tu menarik and kebetulan aku macam nak tengok drama lah pulak – bukan drama queen iye , tapi drama yang di lakon kan oleh pelakon gituew. Eheh. Jadi nya gigih aku tekan link yang beliau kasi. Aku macam uhuh , Sharifah Amani yang berlakon , aku ni bukan lah peminat tegar Sharifah Amani , but then , uhuh okay lah dengan lakonan dia. Biasa nya drama/filem lakonan Sharifah Amani best-best. Eheh.




Kashaf Imani. 

Aku memang saja-saja aje pun cuba tengok drama tu. Kalau best , layan kan ajelah. Kalau tak best aku sambung buat nota Sejarah -.-‘ Oh na na. Jadi nya aku pun tengok lah PART 1 drama ituew. Hmm , not bad. Ceh , ceh gaya macam nak kena tampar not bad tu khen? LOL. Okay permulaan dia agak membuatkan aku tertelan air liur macam berpasir-pasir gituew. Kenapa kah? Hey , apa lagi uols … tak reti-reti? Nah hamik kau Sabariah … LINK iniew.  p/s: thanks to bloggers yang ai lupa siapa ituew because if she/he didn't this link , aku pun tak tahu nak tengok dekat mana kata nya. eheh.

Eheh … okay sebab aku macam teruja lagi nak bercherita , maka aku akan brcherita jugak. Meh aku kasik synopsis dia yer ; sebenar nya aku agak konpius dengan jalan cherita ni mula-mula. Tapi lepas dah tengok sampai ke akhir nya memang aku menangis tersedu-sedan macam tengah tengok Konsert Akademi Fantasia bila pelajar kesayangan buchuk chayang tersingkir meski dah pulun-pulun AFUNDI sampai lebam jari khen? But I bet you ; kau akan menangis lagi teruk bila tengok drama ni.



part ini kalau di tonton berulang kali ; maka akan lah dapat sebaldi besar air mata saya kerana part ini sangat sedih. maaf tak ikut turutan gambar-gambar iniew.

Ehem ehem. Tak tahu lah kalau aku yang terlebih emosi maka aku menangis sakan but jika tengok drama ni sepenuh nya memang akan menangis. Ini mengikut kepahaman aku lah ye ; Imani seorang gadis yang boleh melihat “mereka-mereka” yang sudah tiada or macam mana ye nak cer cer cite ni , tapi dia boleh nampak apa yang orang lain tak boleh nampak. Ok , mula-mula aku agak blur kenapa pak cik teksi pandang dia macam nak juling aje mata nya. Lepas tu tiba-tiba sana sini orang pandang , rupa-rupa nya pasal dia ada “keistimewaan” yang tersendiri. 

Siapa pulak Kashaf? Eheh , Kashaf ni macam jiran Imani la and Imani memang dah lama lah suka sayang Kashaf senyap-senyap. Lepas tu ada satu kejadian yang di mana Kashaf tahu bahawa Imani ni suka dia. Oh by the way *gaya gewdiks ye* Kashaf di lakon kan oleh Beto Kusyairi. Sewiyesli , Kashaf ni tangat tewet , bukan tweet-tweet ye. Oh Em Gey , how come’s some people can write with kebudak-budak kan , cayang caye cume? Aku ni tersimpul otak nak tulis ikut gaya gewdik macam tu. Haha. Enough.

Kashaf sangat sweet okeh. I’m in love with how Kashaf tanya Imani : Awak suka saya EH? Ceh , ceh , ceh kau Jah kalau bab-bab skrip drama klasik orang semua hafal ye? Ngeh Ngeh. Cuba suruh hafal segala jenis tulang , kau hado nak ingat lepas habis kelas tu? Hade? *lempang* Ekekeke.

Sebenar nya kalau nak cer cer cite sampai habis ni memang banyak pulak aku kena tulis nya. Aku bukan jenis yang rajin sangat. Tapi sebab bagi aku cherita ni sangat lah banyak iktibar , banyak benda yang boleh di ambil sebagai pengajaran bukan untuk siapa , untuk diri sendiri. Aku tak nak cherita panjang-panjang. Cer cer cuba tengok dulu drama ni , aku sure korang mula-mula akan menyampah sebab jalan cherita nya agak pening + agak seram bagi orang penakut tahap tengok lipas pun menjerit macam nampak Kak Limah and The Vespa Geng ; ceh ceh suka hati kau je kasi nama kan? Ekekeke. Okay memang ada part yang separa seram. Heh , cer tengok dulu uols , baru lah cer citer sama-sama.



okeh ini part sedih. nak menangis ajew bila ingat balik. ehem. *credit again : google.*

Banyak pengajaran yang aku dapat. Terutama di part yang terakhir. Membuat kan aku terasa banyak berdosa dengan ibu aku. Dengan ayah aku sekali. Aku rasa macam banyak betul buat dosa dengan semua orang. Seriyesli drama ni membuka mata aku bila Kashaf menangis beriya-beriya di saat dia mungkin meninggalkan dunia kerana dia berkurang ajar dengan emak nya. Eh , eh kenapa pulak dia hendak meninggal dunia ni? Kenapa dengan dia? Itu lah korang kena tengok.

Okay ini synopsis yang sempat aku google :
Mengisahkan tentang gambaran alam roh. Kashaf seorang remaja bermasalah yang tinggal dengan ibunya, Rosnah yang bekerja sebagai GRO dan adiknya, Shamim seorang pelajar kolej.Mereka tinggal di sebuah rumah flat di Kuala Lumpur. Kashaf bekerja menghantar dadah setelah berhenti sekolah semasa darjah 4. Satu hari, Kashaf telah dipukul hingga cedera parah dan dia koma.Semasa koma dia dapat melihat semua yang berlaku di sekililingnya tetapi orang tidak dapat melihatnya, seakan-akan dia sudah mati tapi hanya seorang saja yang boleh melihatnya, iaitu Imani. Dia meminta tolong dari Imani untuk memberitahu keadaannya kepada keluarganya dan membantu keluarganya bertaubat.

Tadi sempat aku GOOGLE. Rupa nya patut lah cherita ini ada unsur keinsafan yang membenak dalam hati aku , rupa nya cherita ini di siarkan bersempena Maulidur Rasul. Cherita ini memang boleh buat aku menangis rupa nya. Tak sangka. Oh rupa-rupa nya aku ajelah yang ketinggalan tahap bukan kerata api dah ni , rasa nya tahap basikal kanak-kanak tiga roda dah. Uish Uish , maklumlah sekarang sangat jarang-jarang-jarang tengok tv. *meraung* Ehem ehem. Okay back to the topic kata nya!


Memang permulaan cherita nya yang memaparkan hidup gaya bebas kuak renang ; oh bukan *lempang* yang terlampau oleh keluarga Kashaf. Kashaf sendiri mengedarkan dadah dan banyak lagi benda yang dia buat. Tapi apa yang aku boleh cer citer sini ialah , Beto Kusyairi sangat sheweet dalam lakonan ni dan dia berjaya membuat mekap saya hilang kerana titisan air mata yang pecah bak empangan Sungai Klang yang tak mahu berhenti. Gituew kau Maria!



okeh , i love this part. rahsia terbongkar kata nya. kau hado nak terbongkar macam ni? gituew.

To be truth ; bukan sahaja jalan cherita yang penuh syahdu , pelakon yang pandai berlakon tetapi aku pun suka OST drama ini. Sungguh lah , lagu nyanyian Opick memang bisa buat aku bertambah seround menangis. Ceh , gaya tambah nasi seround aje khen? Eheh. Drama ini membuatkan saya berasa banyak bersalah dan berdosa dengan ibu bapa saya. Membuatkan saya terasa hendak berhati-hati dengan kata-kata saya which is aku tak ada lah kaki mencharut ke hape tapi kadangkala bila terlalu ikut godaan syatonnurajim tuh memang terkeluar lah jugak ayat amarah tahap orang lain pun ternganga terkejut jugak kan. Kenapa aku cakap macam ni? Sebab adik Kashaf ; Shameen yang berperangai 2x5 nan hado ubah nya cakap ; ahh baguslah kalau mati sekali dengan abang nanti boleh jumpa dalam kubur … and then betul lah Shameen yang mati dulu. -.-‘ Makna nya , Tuhan itu Maha Berkuasa , main sedap ikut ulu hati bercakap , di buatnya para malaikat mengamin kan , maka tak sempat nak bertaubat terus aje lah kau menyesal tak sudah kan?


Apa-apa pun , saya sangat lah insaf. Eh eh dah saya awak? Ngee. Adoiyai , panjang lah pulak entry kali ini. Eheh , one more thing ; aku nak menangis bila Kashaf merayu-rayu Imani suruh cakap dekat mak dia yang … ; Mak … Mak … Kashaf sayang Mak L Sungguh lah makin laju aje air mata ni meleleh sambil tutup muka dengan bantal tahan menangis khen? Ngee. Okeh lah , rasa nya entry saya sudah terlalu panjang. Sangat panjang. Saya tinggalkan korang dengan lagu Opick – Tiada Duka Yang Abadi. Google sendiri lah dia punya lirik , sangat syahdu. -.-‘




p/s : kadang-kadang terfikir juga , sempat ke tidak untuk diri sendiri bertaubat dan memohon maaf kepada siapa sahaja di dalam dunia ini? moga di beri kesempatan yang demikian. amin.


9 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ramai kata citer nih sedey...iolls pow x tengok lagik...

nota ibu jari::banyak cantek...tukar layout ngan header baru...tulipppp same la :-p

Ijah EmoTemo said...

kaka ayu : itulah kan , lps tgk drama tu baru ai gigih google , baru tahu org ckp itu drama hebat. yu patut tgk sis. cherita ni mmg mampu buat air mata meleleh tanpa henti. hehe.


ekekeke , layout ai google jah wallpaprt memaner. ekeke. tulip yu tulip betul...ai tulip google jah *nangis* haha. err skrg musim bunga kan? sila pos tulip utk ai from japan with love.. voleyh? ekekek larikkk

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Hikhikhik x kisah tulip dari mana pow janji cantek hokey
Nnt ai tag u biler ai snap new tulip oke
Next month sepatutnyer dh ader !(◎_◎;)

Ijah EmoTemo said...

kaka ayu : hiks. oraitt , sila2 tag ai :D

ai mmg peminat tegar tulip kata nya. matilaaa.. haha :P

hiks , seronok nya tgk gmbr2 yu kaka ayu -.-' terutama dgn tulip. nnt sila ambil gmbr vogeh sekali ye dgn tulip ituew? ekekek

nidzrain said...

mek... memang panjang kekdahnye entry uols kali nih.... pinau mate nak membace nye.... pape pon khasaf a.k.a beto tuh memang sgt rembes hokkeh..... lps iols tgk citer neh, tros like fanpage beliau.... kau hado...???? ekekeke.... papepon tabek spring kat mek jing sbb promote citer nih dgn gigih dan jayanya..... chaiyok chaiyok mek jing....!!!!

Ijah EmoTemo said...

Kaka Nidz : Teehee , tenkius so much la sbb sudi jgk menconteng di entry ini. Ekekeke wlupun sbnrnya ai yg paksa khen? Ngahah :P

Mmg ai tulis dlm keadaan terlebih feel noks , maka itu pasal panjang semacam. Itu pun dah potong , cut , segala okeh. *meraung* Haha.

Khen? Sgt rembess gituew and suara dia sheweet sgt okeh! Haha , ai terlupa nk like si beto tuh. Curlast kau maria! Haha

Hiks , ai mmg suka peromot segala ni noks. Haha. Tenkius kaka nidz , nnt lain kali komen lagi ye dkt belog da togeh ai ni k? Ekekeke

Ijah EmoTemo said...

hamikkkk ... komen pun panjang okeh? kau hado? ekekek -.- matilahhh

nidzrain said...

mek jing,

iols nak buat pengakuan jujur dan ikhlas.... rinih jah iols tgk kashaf imani 3 kali hokkeh.... tak menahan sgt tgk kerembesan si kashaf tuh.... lelagi kat scene yg kashaf kat rooftop, nengok imani kutip tin kat bawah tu.... yg paling tak menahan bile kashaf ckp "comelnyeeeeeeeeee........." uwaaaa..... bile la ade jejantz nak ckp mcm tuh kat iols khennn... erkkk.... ngeheheh.... lps neh kaka iols yg kedek tuh nak hamek blk lappy nih... harus iols meraung vagai khen.. da tak leh nak layan kerembesan kashaf.. seb baek ad sekaimaniam(bukan nama sebenar)ittew... jenuh mujuk heshe tolong burn kan citer neh... lps tuh bleh la layan 380 kali sehari... ko mampu jah... ekekek... kalah si kenit kat umah uols tuh nengok upin ipin, barney vagai khenn.... ngehehe... harus kat kedai iols pon nnt iols dok pasang cite neh jah..... say no to citer laen kekdahnye... vleyy... ekekeke... *pitam

Ijah EmoTemo said...

kaka nidz : mak aihh , tercabar ai okeh! ngahaha. ai pun baru sekali tu jah tgk sbb internet dh start lembapz. sengaja nk mencabar keimanan ai ini okeh *meraung* haha.

aaaa , yeah part tu mmg comel je. hiks. siap kira lagi tu tgk2 imani pergi kutip lagi. haha. :P

haha , noksss nk jugak yg versi cd *nangis* mintak jgk dgn sekai ai nk jgk versi cd *meraung hentak-hentak kaki*

hahahaha , ai harap family yu tak muak tgk si beto tuh... hahah ai pun tak mampooo okeh *nangis* haha