Home

Saturday, July 30, 2011

Lempeng Bersama Sambal Ikan Bilis. Kau Hado?

Sebenar nya kisah lempeng ni bukan lah kisah hari semalam sebalik nya ini pun dah kategori cherita basi. Tak apa lah , janji belog aku ada update kan? Tak ada lah bersawang bersemak ke apa kan? Gituew. Aku tak tahu kenapa beberapa minggu yang lepas ni ha , tiba-tiba teringin betul nak makan lempeng. Entah apa kejadah nya teringin nak makan lempeng. Ekekeke. Mujur tak kena lempang dengan mak aku sebab asyik merengek nak makan lempeng. Ngahaha. Choyy , mak aku tak ada lah tahap brutal begitu ye. Kalau anak-anak nak makan semua dia buat kan? Kalau puji sedap , jawab nya seminggu mak aku buat. Wah tiba-tiba kau aku puji memuji mak aku dekat sini. Ekekekeke. 

Bukan pasal apa , aku teringat masa pergi Hotel UiTM dekat Dungun dulu masa lawat kakak aku dulu-dulu , aku selalu jugak nampak dekat cafe diorang tulis lempeng cicah dengan kari ke kelapa ke hape entah. Aku pun lupa. Tapi aku tak mahu lah cicah yang jenis macam itu. Kebetulan pulak mak aku ada buat nasi lemak hari sebelum nya and ada lagi sambal ikan bilis jadi aku pun terus terusan lah merengek mintak mak aku buat kan lempeng itu. Hiks.

Lepas tu bergigihan lah mak aku buat lempeng ituew. Fuhh , ini yang makin sayang ketat-ketat kan dekat mak aku nih. Hikhikhik , tehtaaaap. Dan hasil nya ... tadaaaaaa .... !!


marvelous lempeng with sambal ikan bilis yang memang marvelous!

ngeh ngeh ngeh 

Lepas tu mula lah kan membako hati orang pergi tepek dekat facebook dengan twitter. Selain daripada suka membako hati orang dengan menepek gambar rewtis kesayangan , aku pun suka menepek gambar makanan ye. Lepas tu mula lah ramai yang nak datang rumah aku kan nak makan jugak apa yang aku makan. Ekekekeke , choyy sungguh. Baru lah meks tahu rupa-rupa nya ramai peminat lempeng ini tau. Kau jangan main-main! Ramai kawan-kawan aku yang suka lempeng ni rupa nya. Dekat twitter pun bukan main ramai yang merengek jugak. Hakhakhak. Apahal aku tulis gelak ala-ala annoying ni? Erk!

Ekekek , sebenar nya saja je nak update tentang lempeng ini. Kau hado? Ekekekeke. Maklum lah tengah bersemangat jitu meng-update belog kan? Harus lah segala gambar lama aku korek nak tepek dekat sini kan? Merasa lah semua baca kisah-kisah basi ni. Erkk. Minggu depan , insyaAllah sudah berpuasa ... merasa lah pulak baca kisah makanan berbuka kan? Itu sudah tentu. Hiks. Baik lah yuols , aku pun dah ketandusan idea nak menulis apa kejadah nya lagi. Maka , selamat berhujung minggu !

Ehem , korang suka tak makan lempeng? Selalu cicah dengan apa? Pernah tak makan lempeng ni yuols? Ngeeheheheh.

Terima kasih sudi baca entry ini :)

8 comments:

Anonymous said...

rindunyer nk mkn lempeng mak huhuh..ko sje jek kn mekk :p - amka

Ijah EmoTemo said...

amka >> hihihi bertabah uols tgk lempeng itu hiks.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sedapnyer uols
ai ni kan duduk sini apa benda yg uols tayang mesti terlioq punya uwaaa...lama giler x makan lempeng tue...dulu x layan sgt duk sini semua teringin uwaaaaa hentak kaki

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cup lempeng ni yg guna kelapa ker????

Ijah EmoTemo said...

kaka ayu >> teheheh jgn hentak2 kaki. nnt tak gojes kaki tu taww ekekeke.

haha memahami sgt! ai pun selalu mcm tu. bila dah brg tak da ke , jauh di mata ke baru teringin kan? hiks.

oh ini bukan guna kelapa. ini yg buat ala2 pancake je ni heheeh

deem said...

apasal la aku p baca cerita lempeng ni time bulan puasa...isk3.tapi lempeng ni memang sedap.....:)

deem said...

sedap.....

Ijah EmoTemo said...

deem >> ehehehe bertabahlah! eheh. yeah mmg sedap ;P