Home

Wednesday, June 1, 2011

Saya Tak Ada Dara. Saya OK. Anda Pula Bagaimana?


Ehem. Rasa nya ramai yang sudah tahu tentang seorang bloggers yang masih bersekolah dan masih bawah umur 18 tahun dan telah mengeluarkan statement berani mati sampai tercekik leher dan bukan nya halkum kerana dia seorang perempuan. Aku sebenar nya tak tahu apa-apa pun. Tapi bila aku tengok timeline twitter penuh orang bercakap tentang budak berusia 14 tahun ini. Aku terpinga-pinga dan ternganga.

Haruslah kan? Sebab semua tulis : I'm not virgin dan I'm ok gitu diorang tulis. WOAH! Berani mati kamu. Ada ke yang tak tahu lagi?. Kalau budak ni pakai Nuffnang mesti beribu lemon la orang masuk belog kau dik. HAHA. Follower pun banyak bertambah sekarang. curlast! lepas tu tukang komen pun dah bertambah gituew.

Seriously aku terkejut dengan kenyataan budak ni yang ketika itu tahun 2010. Mungkin agak lama sudah tapi kenyataan berbaur begitu kalau dah di publish di khalayak umum , hmm sudah susah nak di undur. Sangat memeranjatkan bila budak tu cakap dia tak kisah sebab sekarang ramai yang dah hilang virgin. Uhhu? Yes, maybe that's true apa yang budak tu cakap ; nowaday ramai yang makin hilang virgin nya. But perlu ke nak beritahu satu dunia? Dik sekarang boleh lah kau nak cakap apa-apa. But nanti bila kau dah besar nanti , jangan kau sendiri yang menyesal apa yang kau tulis dan apa yang kau cakap. Uish.

Meh nak quotes sikit apa yang budak tu cakap :
bia org nak pandang hina kat kita . asalkan kita ade MARUAH DIRI ! 
Aku tahu dah ramai orang tulis pasal budak ni. But aku nak jugak tulis. Aku agak budak ni tak cukup matang lagi la. Maklumlah di usia macam itu kan , kadang-kadang tulis ikut sedap hati aje. Tapi dah kalau kau kasi tayang dekat publish , uish memang sengaja meletak pisau dekat perut tu. Erkk. Hmm , kesian pun ada dengan budak ni. Nak marah pun aku rasa budak ni jenis tak makan saman la. Berdoa aje la mintak di bukak kan hati semua berubah ke arah yang lebih baik. 

Lagipun nak tegur lebih-lebih kang dia marah mak buat naya aje nanti. Malas nak komen panjang-panjang masuk sampai gejala sosial semua tu. Malas tau. Cuma tak menahan bila dia cakap tentang maruah diri tu. Hmm. Aku memang sumpah malas nak komen banyak. Nak hentam dia pun aku rasa macam tak tahu nak hentam macam mana. Budak baru nak naik kan? Gituh lah kan? Tak apa lah , yang penting kita doa yang terbaik untuk adik itu. Tak perlu nak memaki dan nak menghukum dia. Benda yang dia dah "buat' itu biar antara dia dan tuhan dan semoga dia sempat bertaubat untuk semua itu. Kita pun sama , tak payah nak maki hamun dia. Nasihat elok-elok kan lebih baik? :)

Korang pulak rasa macam mana?


updated : budak tu dah delete link tu and sepatut nya kita dah tak payah nak blame dan hukum terus menerus dekat budak tu. heee. harap kalau dia dah sedar dengan keterlajuran ayat dia kita sepatut nya kasi sokongan moral yang sihat dengan dia. maka aku delete link itu. hehehe. lagipun kalau aku terus letak pun bukan korang boleh baca. haha. ;) 


untuk #adindaevans who are not adik beradik or whoever kaitan with juliana evans ekeke , jangan pedulikan kata-kata cemuhan dan makian org dekat adik tu. and untuk ehem korang-korang pun jangan la hentam sangat dekat adik tu. kasi sokongan jugak. lagipun kalau google kan , bukan dia seorang yang buat benda alah tu , byk lagi. cuma kesalahan di sini , budak ni pergi bagitahu something yang boleh mengaibkan diri dia sendiri :) ok dah malas komen panjang ;)


*harap-harap tak kena baling batu dgn orang kerana buat ayat ala-ala membela. ;nangis;*

Terima kasih sudi baca entry ni :)


24 comments:

zalikha nashuha said...
This comment has been removed by the author.
farahin :) said...

fara ada baca jugak .

memang mcm over jugak kan.

dia takpe lah dah rasa tak malu, tp parents dia.

nauzubillah, minta2 dijauhkan la.

hmm, tp yg sedih bila tgk komen, still ada org yg cm nak ambil kesempatan.

Ijah EmoTemo said...

zalikha >> hmmm itulah pasal. ikut emosi kot time menulis tu. tak fikir baik buruk lepas ni -.-'

Ijah EmoTemo said...

farahin >> yups. itulah. dia dh mcm tak kisah semua. parent dia klu tahu mcm mana la pulak nnt. kesian pulak. kan? ada yg nk ambil kesempatan pulak. hish. kesian pun ada dkt budak ni tp jenis xmkn saman lah ijah rasa T_T

ElyaElmo said...

die takde benda nk tulisss tu....saja nk cari publisiti murahan.....elya nk share pasal kisah ni jugak dekat blog laa...huhu

Ijah EmoTemo said...

elya >> agak nya la kot. maybe jenis bajet nak famous ke apa kan. who know's kan? hish seram je tau.

Alin Marlini said...

Baru Kak Alin tau psl budak nie..takutnya sb Kak Alin jugak ada anak pompuan....hanya doa2 yg dpt menyelematkan mereka ni..

miloais said...

iols nak marah gak
iols nak kutuk gak
tak kira!
hahahahaha

ntah le beb... iols rasa budak ni kurang kasih sayang... may be parents bz keja... thus sheols terabai... tu yg lepas bebas lakunya...

kesian sangat - sbb sheols tak faham apa erti maruah!

Ijah EmoTemo said...

kak alin >> hehe , ijah pun baru tahu smlm lps org kecoh dkt dlm twitter -.-' itulah. ijah pun yg baca pun takut apatah lagi ibubapa dkt luar sana kan.

itu la berdoa byk2 utk jauh dari semua ni. :)

SizZLing SuZai said...

hehhee..xpnah dgr plak sal cte bdak nih..nk kna jengok gak nih..adoihh btambah la traffic die ek..haha =D

Ijah EmoTemo said...

kaka milo >> hiks. klu tukang komen nak mengamuk takpe. kang klu ai mengamuk silap2 ai kena maki hamun hahahah.

itu lah kot. pergaulan bebas pun lagi satu hal. tak di nafikan skrg mmg terlalu bebas okeh. ai yg remaja ni pun kdg2 keluar dgn kawan2 pun bebas2 gitu. tp harus behave la. ini maybe jenis nak enjoy ,nk bebas , kurg kasih syg pun maybe salah satu nya.

kita pun tak tahu kan family dia jenis mcm mana. busy kerja or maybe jenis susah ke or jenis sama bebas tak kisah ke kan. huhu.

khen terus bebas terus. adess. itu lagi satu hal. ish. maruah diri tu kena paham maksud betul2. susah tau bila keadaan jenis mcm ni. nangis

hamikk panjang terus komen ai hahaha

Ijah EmoTemo said...

sizzling >> heheh , ijah pun baru tahu jgk. sbb baru smlm ke kelmarin org baru tahu hal budak ni. lgpun benda ni dh lama cuma baru kecoh je. heheh.

hee , budak ni tak pakai nuffnang. klu tak sure uv traffik tinggi gila ;P

Iela Fazielah said...

salam kenal... tp serius.. budak tu mmg gilak...huhu

Ijah EmoTemo said...

iela >> salam kenal juga :) hee itula. nk maki hamun hentam sgt pun haish kesian pun ada. hehe.

Gee said...

huhu..gee baru je baca post tu td..lambat kn..huhu..nway...gee rasa die x matang lg..dah terdedah dgn sosial life..x pandai pke mana baik buruk ag..kita doakan die satu hari nanti sedar apa die buat n bertaubat...kesian jugak komen2 yg agak kasar tu..hope die paham apa tu maruah agama, keluarga n diri sendiri...peace (^_^)

Ijah EmoTemo said...

gee >> hee. itu lah kan. ijah pun rasa benda sama. maybe dia tak matang lagi. and tulis main ikut sedap rasa tanpa fikir apa2. tak boleh nk salah kan sgt. hmm , lg pun ijah yg remaja ni pun kdg2 terdedah dgn sosial life mcm tu cuma iyela still di kawal.

itu la, sama2 kita doakan utk dia berubah dan bertaubat jgk :) hee kesian bila baca komen yg sgt kasar itu. lgpun kena jgk bagi dia penjelasan and dia pun patut buat penjelasan umum dan tak perlu nak hukum dia bertalu ;)

harap2 lepas ni dia makin paham :)

Mama Zharfan said...

MZ singgah ni
Msia dh jadi mcm western countries--sexs bebas tu benda yg biasa ajer...emmm..

nak komen pun tak reti, sbb even budak2 sek agama pun ramai yg terjebak, inikan plak sek biasa..

Ijah EmoTemo said...

MZ >> hee tq singgah sini :)

Hmmm itu lah kan? Mungkin byk sgt kebebasan skrg. Pergaulan terlampau bebas skrg itu yg jd mcm2 benda smpi tak terfikir dek akal pun byk jadi -.-'

Heheh , itu lah kan? Nak komen byk2 pun seram sejuk jgk. Skrg dkt mana2 pun sama.

Ecah Ecot said...

x tgok entri baru die?die marah2 org yg kutuk die...siyes budak ni mmg berani...huhu

Ijah EmoTemo said...

ecah >> dah tgk ;) terkena sumpahan tau. takut meks. hehehe.

mmg berani budak ni. takpela. dia jenis tak nak dgr nasihat nak buat mcm mana kan :)

shinobee46 said...

14 tahun?.. gulp!

Ijah EmoTemo said...

shinebee >> hee iyep baru 14 tahun masa dia mentioned tu. tp now dh 15.

LittleGurl said...

nice entry dear!

spechless. tak tau nak cakap ape bile dah kuar statement macamtu. memang salah dia pun mengaibkan diri sndiri. tapi xperlulah membesarkan cerita. cukup la semburan yg dikenakan kat budak mentah tu takperlu kite plak nak maki hamun. tuptup nak nasehat karang kuar ayat maki plak. haip! x bagos tau.

tepuk dahi lajulaju bila bace entry dia pasal ne. haiya~

Ijah EmoTemo said...

LG >> thanks :) itu lah , tak perlu nk maki hamun dia. and itu mmg salah dia yg mengaibkan diri dia sendiri which is mmg mintak nak mati betul. hehe.

just nasihat baik-baik sudah. kang over mencarut memaki hamun , klu terkena dkt keluarga sendiri lagi naya. nauzubillahminzalik , di jauhkan semua itu -.-'