Home

Sunday, October 24, 2010

Sedap Hingga Menjilat Kaki .. eh Jari. *entry makanan*

Salam and Hello. Ngeee. Okay , kali ni entry pasal makanan.Oh bukan nak tulis resipi ke apa tiba-tiba nak feeling Chef Wan ke apa. Heh , heh , heh. Tapi nak cerita pasal Nasi Briyani Pak Anjang yang pernah aku cerita dekat dalam blog ni , yang aku beli time bulan puasa hari tu.Tak ingat dah dekat mana aku tulis dulu.Heheh , nevermind. Ok , actually aku ni bukan lah penggemar Nasi Briyani macam everymonth kena pergi cari sebungkus and makan ke.But sometimes nak jugak tukar-tukar selera, yelah hari-hari asyik makan nasi putih je kan? Why not tukar makan Nasi Briyani ke , Nasi Tomato ke , Nasi Hujan Panas ke *adeh , tetibe feeling nak makan Nasi Hujan Panas even sebenarnya warna nasi je lain , sebab macam pelangi tu kan?Hehe* , atau apa-apa je lah kan.



So , tak mahu cherita panjang-panjang.Nanti orang cakap aku merepek je lebih.Hehehe. Kisah nya , kedai yang aku pergi ni , kawan ayah yang bagitahu.Dia cakap sedap and memang superb lah Nasi Briyani Gam or Kambing dia.Aku pun feeling nak try jugak.Heh. Oh lupa pulak nak bagitahu dekat mana pulak kedai tu kan?Heheheh. Excited sangat kekdahnya nak cakap betapa sedap nya Nasi Briyani Gam itu ;) Okeh , kedai dia terletak di Seksyen 13 , Shah Alam. Paling senang nak nak tahu dekat mana , ala , dekat dengan office Naza TTDI. Muahahah , benda paling mudah aku nak ingat , sebab nampak Naza TTDI je okay , memang tahu kedai tu dekat area tu.Hehehehe.Oh ya , nama restoran tu is Pak Anjang , Briani Johore. Senang je nak tahu kedai Pak Anjang ni ha , sila tengok gambar bawah ye ;) *gigih ambik gambar dari dalam kereta , ngeh3x.*


*from luar kedai Pak Anjang Briani Johore*

Kitaorang tak makan dekat restoran tu memandang kan nak hantar my sis balik dekat UiTM pulak.So kira tapau bawak balik untuk my sis and kitaorang pulak ingat nak makan dekat lain.Rush kekdahnya nak ke sana ke sini.Tu yang pergi hantar my sis balik asrama dia dulu.Then kitaorang tak terus balik.Semalam hujan punya lah lebat dekat KL , dekat Shah Alam renyai-renyai.Sejuk dingin je semalam.Best je rasa semalam :) Tapi tiba-tiba terasa macam nak selsema lak , sebab terkena hujan sikit.Terasa je lah.Heh. Oh ya , semalam sempat pusing-pusing pergi I-City.Pergi petang , tak ada apa yang best pun. Tapi sempatlah ambik gambar. Kalau malam sure best and cantik.Petang , hapelah nampak nya?Nampak aku jelah yang senyum tersengih macam orang gila bagai nak rak.Haha.

~ berhenti makan dekat gerai di area Shah Alam~

Okay , ada lah jugak aku edit gambar-gambar dekat I-City tu ha.Nanti-nanti lah aku upload :D Ok then , tiba-tiba ayah ajak minum dekat mana-mana gerai area Shah Alam tu. Lagipun aku tak bawak air mineral pulak semalam , selalu aku bawak , bekal aku bila haus.Heh , heh! Then , pergi lah menyinggah dekat satu gerai di Shah Alam ni.Aku tak tahu lah pulak area mana tu , masih confused tempat-tempat di Shah Alam. Heheheh , alasan gedik je lah tu. Kebetulan aku pun lapar , alang-alang ada Nasi Briyani tu , aku pun terus kan lah makan dekat situ.Hehehe , nampak sangat tak menyabor nak makan -__-' Ohh , lupa pulak. Semalam Umi beli Nasi Briyani lauk kambing.Memang sumpah sedap! Sangat sedap sehingga menjilat kaki jari. Yelah sekali sekala makan , tak apa lah.Kalau selalu makan , heheheh , tak tahu den nak kata apa.Mahu nya naik darah kang. Aiyark!

Dia ada 2 jenis kalau tak silap. Aku pun tak pasti , sebab Umi yang pergi beli. Heh , kang salah kasik info , buat kena saman je ai. Hehehehe. Ok , harga dia RM 12.50. Mahal ke? To me it's worth because lauk dia sangat banyak.Bukan seketul kecil kambing tau?Tapi besar sangat.1 ketul yang dia kasi tu , = sebungkus nasi tau.Tapi dia bukan kasi seketul , ada lah dalam 2..3 ketul lauk macam gituh.Tu yang aku suka sangat.Kalau sekali sekala pergi makan , memang peerghhh , sedap ya amatz! So , semalam ayah tak berani nak makan kambing , takut naik pulak darah tinggi dia kan.Jadi dia cuit-cuit je yang aku dengan Umi punya.Citt , cuit-cuit ye? Hahah. Lepas tu , ayah cuma pesan Nasi Goreng Ladna , nampak macam sedap -__-' Tapi aku tak cuba pun sebab kekenyangan makan Nasi Briyani tu ha :D

~ Ini lah Nasi Briani with lauk Kambing yang aku cakap tu ha , nampak dalam gambar macam sikit , tapi banyak okeh? Fuhhh , kekenyangan dan kelazatan okeh?~

Ngeee , tapi semalam tak habis pun lauk.Last-last kasi dekat Ayah je.Ngeheheh.Tapi memang sedap sangat Briyani semalam. Eh perasan tak aku sekejap tulis BRIANI , sekejap tulis BRIYANI , heh , sengal je -__-' Fuhh , tapi tak berani jugak makan kambing banyak-banyak. Hehehe.Sekali sekala nak tukar selera tu okay lah kan :D So , aku memang suggestkan dekat korang untuk cuba Nasi Briani for those yang tinggal dekat area Shah Alam / KL tu ha :) Memang tak rugi pun. Ngeheheh , motif aku beriya sungguh promote bagai? feeling nak dapat nasi briani kambing percuma dari tokey pak anjang ke hapee aku ni bersungguh sangat promote? So till then ;)



2 comments:

ILA HAFIZ said...

wallla.. fav kak ila ni kambeng...mbeeekkk.. i like it!.. nak try la

FaiHash said...

Kak Ila , yeah mek pun favourite jugak. Sekali sekala makan memang , fuhh best woo ;)
Yeap , sure kena try. Sbb lauk dia banyak tp nasi dia letak sikit je la.But ngam2x la ngan seketul daging kambing ;)