Home

Thursday, October 28, 2010

Lambaian Ka'abah 2009 *entry sendu+bergambar*

Salam and Hello. Ok this time , entry yang dah basi. Over than a year gambar-gambar semua ni. Jumpa time nak tengok gambar-gambar tadi.Hiks.Maybe entry ni akan menjadi sendu sikit dengan ayat-ayat poyo shomel aku , hehehe. Sekarang kan musim Haji , jadi aku jadi rindu kejap dengan tahun lepas. First time , menangis beriya sebab Umi dengan Ayah nak pergi jauh. *sheesh , malu* Sebab selalu aku yang pergi camping ke apa tinggal Umi dengan Ayah kan? Ha ,skang baru kau tahu apa yang Umi dengan Ayah rasa? Eh ye ke? Haha , lebih-lebih je ayat kau kan Jah? -.-'

Alhamdulillah , tahun lepas , Umi dengan Ayah aku berpeluang menunaikan ibadah fardhu Haji. Memang rezeki diorang berdua tahun lepas :) Actually , my parent dapat tahu pun last minute.Seminggu or 2 minggu before kot? Aku dah lupa pulak. Memang aku rasa aku yang paling emo kot. Bila Umi datang bagitahu aku , aku terus macam buat muka sedih.Motif sangat kan?Heheh , biasalah. Selalu aku yang tinggal Umi dengan Ayah pergi camping ke apa ke kan?Now tiba-tiba Umi dengan Ayah tinggalkan aku? Heh , meraunglah jawab nya ya -.-'
So , last minute preparation memang memenatkan.Even aku tak pergi pun tolong apa-apa , eh tapi tolong jugak.Tolong jaga Si Kenit while Umi sibuk pergi cari barang-barang keperluan untuk bawa ke Mekah dan Madinah tu kan :) Kesian tengok Umi dengan Ayah time tu , hari-hari keluar pagi balik petang or malam sebab macam-macam urusan kena buat.Yelah last minute kan? Haruslah buat dalam sekaligus.Mana nak cari masa lain lagi kan?But Alhamdulillah , everything's going well on that time :)



~ atas bawah gambar duit arab. Aku kan jakun sikit. Tu yg gigih snap. Kesah aku? Ngeheheh~


Kitaorang sempat jugak lah buat Kenduri Doa Selamat before parent aku pergi tunaikan fardhu Haji kan :)Buat kecik-kecik je , just for close friend , neighbour and saudara mara je :) Last minure kan? Haruslah , ada yang terlupa panggil , tertinggal nama. Maaf lah ek? Motif tiba-tiba macam ucapan hari raya? Ngehehe. Memang ramai sangat orang yang datang. I was like surprised gila tengok ruang tamu dengan ruang makan penuh. Boleh tak aku kata aku nak nangis tengok ramai gila orang datang untuk doa selamat before my parent pergi Haji? *lempang muka aku* Heheh , like seriously , aku memang tak jangka ramai sangat yang datang.Sebab kitaorang pun baru je lagi pindah dekat situ , dalam setahun setengah , jadi yelah , bila tengok semua jiran datang rasa terharu.Hehehe. Ok , entry sendu kan? Nak buek macam mano den ni memang over feeling sikit kalau teringat kenangan silam camni? Eh. Hehehe.

~ Buat 1 khemah untuk senang tetamu datang makan dekat luar ;) Boleh jugak if sesape nak makan dekat dalam time tu :D


~ Makanan yang sungguh lazat yang ditempah from Mak Cik Nun , tempah from saudara mara je :) Memang lazat sangat tau , kuih muih dia semua lazat-lazat.Hiks *mode:promote*
Okay memang penat jugak time kenduri tu ,sebab dah lama killer kitaorang tak buat kenduri kendara yang macam doa selamat/kesyukuran macam ni.Last sekali aku rasa dekat rumah lama kitaorang.Huhu.Tu yang aku macam semput jugak lah ,even just tolong amik air , tolong menyibuk je -.-' Heh , tapi tetap membantu okeh? Hahha. And , memang first time aku tidur awal time tu , kalau tak silap aku. Pukul 8 mlm dah tidur ok? Kau mampoo? Nangis sangat. Haha.Yelah orang datang since lepas Zuhur sampaikah ke malam , haruslah aku tidur lena gituh.Pitam terus lepas tengok orang dah balik -.-' Hehehe.

Humm , 18th November 2009 , tarikh yang buat aku menangis tak berhenti. Since pagi till malam. Ish , malu doe , menangis macam tak reti nak berhenti. Heheh. Tapi nak buat macam mana kan? Anak bongsu anak manja lah kata kan?Tu yang terlebih feeling kan?Hehehe.Memang time ni still busy buat check list semua takut tertinggal barang kan?Hehehe.And , Alhamdulillah , semua nya ok :) And jom layan gambar kejap *kesat air mata kejap*
~ Ayah tengah borak with Pak Mud ;)~



~ Me posing seorang diri sebelum menangis tak sedar diri -.-~


~ Me with Umi terchinta , okay mata dah mula berkaca-kaca and I need tisue on that time..*sheesh*~



Okay , petang time 18th November tu pulak , kitaorang semua after solat Asar pergi Kompleks Tabung Haji , Kelana Jaya. Hujan rintik-rintik kalau tak salah aku. wow , siap hafal keadaan cuaca ni , rasa macam nak bangga diri kejap.heh. Masa terasa terlalu cepat berjalan.Macam tak ada seditik pun ruang untuk aku kata .. ish bosannya?lambat lagi ke? But aku cuma boleh katakan masa terlalu mencemburui aku. Sadis sangat. Tak sempat pun nak peluk manja dengan mak ayah sendiri.Cuma terlalu asyik dengan suasana petang tu.Best jugak , sebab ramai orang kan?Memang best je.Hehe.Tapi dalam hati sendu je rasa.Haha. Ok , memang cepat gila masa tu. Mula-mula tengok jam baru 5.15 katakan...tiba-tiba tengok dah pukul 6.30 ... I'm just like?? Haaa..cepat nya :( Ok , masa tu mood dah macam tak elok sangat dah. Sebab masa berjalan sangat pantas okeh? Haih.

~ my sis , Aa a.k.a tukang jaga beg. Ekekeke.~


~ Umi and Ayah beg. Hehehe.~

Lepas tu kan pulak , kitaorang tak bawak bekal apa-apa.Haha.Memang tak ada rasa nak makan pun.Kenyang dengan rasa sebak di hati nak melepaskan pergi ibubapa terchinta ke tempat yang memang diimpikan oleh setiap Muslim di muka bumi ni kan :) Tapi ayat aku macam over sangat la.Hehehe. Yup , memang kenyang dalam lapar gitu.Ngahahah.Anyway there's something happen while me waiting for Umi and Ayah dilepaskan masuk ;( Sad thing lah. Ini mungkin akan menjadi perkara memalukan dan menginsafkan seumur hidup gituh. *dush*

Alkisah nya , beberapa minit before Umi and Ayah nak dilepaskan masuk ke dalam tu , aku macam duduk bersila macam biasalah kan.Tiba-tiba mata aku macam terpandang dekat seluar aku yang warna coklat , tak adalah coklat sangat but macam warna kulit aku la.Heh , lepas tu , bila aku tengok 2x , omguccigumgum , seluar aku terkoyak ? TERKOYAK ok? Dude, gila malu aku time tu.Dah lah dengan nak nangis lagi.Ish ,saja bikin kacau mood aku. Aku macam pelik how come seluar yang aku beli mahal-mahal seratus hinggit ok lepas tu boleh terkoyak? *lempang* Heh , nasib tak baik lah kot :( But selamat boleh cover yu.Hehehe.

Ok. Ni part yang dinanti-natikan..Eceh. Part meleleh air mata tak hingat dunia.Haha. Sumpah , aku menangis gila-gila.Dah lupa ada orang pandang aku.Dah lupa yang kau tu duduk kat tempat ramai orang.Dah lupa semua sebab emosi membatasi kewarasan akal.Haish. And memang daripada 3 adik beradik aku , aku je yang peluk cium Umi dengan Ayah aku dengan kadar paling lama.Haish. Tak sedar diri -.-' Memang sumpah sedih gila.Balik rumah pun still menangis..Terus lupa pasal seluar terkoyak tu.Oh , rupa-rupanya kain seluar tu yang tak elok.Yelah , sometimes harga mahal tak semestinya berkualiti.Haish. Lepas tu , hari-hari calling-calling ok? Ngahaha.Habis duit pun tak kisah janji lepas rindu gituh.Eceh. And , yeah , budak kecik yang Umi jaga tu pun kitaorang (aku+kakak+nenek+abang aku jugak) tolong jaga. Hehehe.Yelah atleast tak adalah sunyi duk meratib sendu sorang-sorang dalam bilik ke hape kan?Hahah , paling-paling kena tengok tv dengan Awisy , cuci tayik verak dia sebab dia merengek nak aku je basuh , sadis , siram pokok bunga dengan Awisy tapi the end pokok bunga itu tetap layu.Sadis mak ai balik-balik tengok-tengok bunga mati. Haha. Oh jom layan gambar terakhir :D

~ The Moment : Umi , Ijah , Ayah before their leaves to doing fardhu Haji :)~
*oh yes nampak jugak seluar rege mahal nak mampus tapi kualiti yillek , haktuihh*

So , dah tak tahu nak tulis apa lagi.I'm sorry if entry ni gila panjang lebar macam untuk pertandingan KENANGAN ANDA KETIKA IBU BAPA ANDA PERGI MENUNAIKAN HAJI. Haha , if ada aku pun nak masuk , kot...kot dapat kasi free pergi Umrah ke apa kan? Eh apa kau merepek ni Jah. Hehe. So , till then ye :)
p/s: ini kisah aku tahun lepas tau kawan-kawan.hehe. saja cerita tahun ni. hehehe.


nota bulu kaki : sometimes we need to be happy eventhough we're not.
jangan judge ayat gembira ria aku dengan coretan dia atas atau sebelum.
itu sekadar nak menutup duka lara di hati. heh.


2 comments:

ILA HAFIZ said...

selamat pergi & selamat kembali ...

tingin nak g tapi lom dpt seru & moga ALLAH buka jalan & rezeki buat kak ila sekeluarga

FaiHash said...

kak ila..hehehe..mmg dh slmt kembali pun.ngeheeh..ni picture last year. saja2 publish sbb skang tgh musim haji kan :)

insyaAllah kak. mek pun teringin nk pergi :) seronok dgr cerita parent mek dkt sana :)