Home

Friday, October 22, 2010

Agar-Agar Miloais?

Salam and Hello.Ngeee.Semalam , tiba-tiba my sis datang dekat me yang tengah err , lupa pulak aku tengah buat apa semalam.Tapi yang pasti secara mengejut dan teruja datang dekat aku.Heh,heh.matilah aku kalau dia baca ai keji dia.Aku pun macam pelik lah tengok kakak aku tu ha.Haha. Then dia datang dekat aku cakap jom buat Agar-Agar Milo. Aku macam ek? Agar-Agar Milo Miloais ka? Ngahahah.Okay , tak ada kena mengena langsung dengan Kaka MiloAir itu. Ekekek.Tapi aku pun macam teruja jugak lah walau pun tak ada lah feeling suka tahap Puding Jagung tu ke apa ke kan?Hehehe , so , aku pun nak kongsi resipi lah jugak sambil bercerita kisah semalam :) Nak tahu resipi dia? Haaa , sila lah lihat di bawah ye :D

Nak buat Agar-Agar Milo ni memang mudah rupanya.Bahan-bahan dia pun sikit.Cara dia pun mudah dan senang.Kakak aku cari via internet je.Yelah sekarang nak resipi apa-apa pun guna internet je kan?Ngeee.Tapi aku tetap nak feeling Chef Wan kongsi resipi dekat sini meskipun hanya Agar-Agar Milo. -___-'


BAHAN-BAHAN (bahan2 yang di peruntukkan di bawah ini untuk loyang kecil dan bilangan agar-agar yang sedikit , tukar anggaran bahan jika mahu buat lebih dan banyak)

Agar-Agar (8gm)

Air (1 3/4)

Gula (1/3)

Serbuk Milo (3/4)



~ Agar-agar yang telah di campur dgn Air , Gula dan Serbuk Milo. Kacau perlahan sehingga semua nya larut.~

CARA-CARA (lapisan coklat)

1) Mula-mula masukkan agar-agar bersama dengan air.Larut kan agar-agar bersama dengan air itu.Kacau perlahan.

2) Kemudian setelah agar-agar telah larut bersama dengan air , masukkan gula dan juga serbuk milo.Kacau perlahan sehingga gula mula larut.Kemudian tapis.

3)Setelah semua nya selesai dan larut , tuang adunan ke dalam loyang dan beku kan.

4) Kemudian cakarkan sedikit permukaan supaya lapisan coklat itu dapat dilapiskan bersama dengan lapisan susu.

~ Okay ini tengah menunggu lapisan coklat beku , tunggu dalam 10 minit kot?Heh, lupa.~

Okay cara-cara kat atas tu ,untuk lapisan coklat.Dia akan menjadi dua lapisan.Alah , korang tak kan tak pernah makan kot?Ada je kat pasar malam or time Baazar Ramadhan tu jual :) Ni aku nak tulis bahan-bahan /cara-car untuk lapisan susu pulak :) Oh ya , bahan-bahan itu aku tunjuk untuk bilangan dalam loyang kecil lah.Sikit je.Kalau nak buat untuk ramai , mungkin korang kena adjust sikit bahan-bahan tu :)

Bahan-Bahan ( lapisan susu)

1)Agar-Agar (10gm)

2)Air ( 1 1/2)

3)Gula (1/2)

4)Susu Sejat Ideal (1/2) *me guna susu F&N tu je , sbb check2x tak ada susu cair ni je -__-'*

5)Esen Vanila (Beberapa titis je)

CARA-CARA (lapisan coklat)

1) Mula-mula masukkan agar-agar bersama dengan air.Kemudian kacau perlahan sehingga agar-agar larut.

2) Kemudian masukkan gula dan kacau sebati sehingga gula larut.

3) Selepas itu masukkan susu sejat bersama-sama dengan beberapa titis esen vanilla.

4) Perlahan-lahan tuangkan adunan ke atas lapisan coklat.

5) Kemudian letak kan ke dalam peti sejuk.

~ Kalau agar-agar tu dah keras and dah masak , begini lah jadi nya.Ni buat main-main.Kalau buat serius-serius , memang lah lagi cantik.Haha ;) ~

Ngeeee , lepas sejam ke setengah jam macam tu , siap untuk di hidang :) Mula-mula ala-ala cuak je takut tak jadi ke apa.Yelah baru first time buat tanpa tunjuk ajar sifu masakan which mean my mom lah kan.Haha , kalau dia ada , sah-sah kitaorang cuma tengok je.Tak menolong pun.Ngeh3x.Keji gila stetment T_T Ok , tak kitaorang tolong , cuma tolong tengok.Erk! Tapi Alhamdulillah , menjadi okeh? Sedap pulak tu. Hehehe. sebenarnya takut rasa dia pelik ke apa, tapi selamat jadi dengan jaya nya , lega hati

Okeh ,tadi sepatutnya ada gambar makanan which mean agar-agar milo yang aku susun jadi F which mean my name la.Tapi tadi tertekan backspace sampai hilang T_T Okay , malas upload lagi sebab nak upload satu gambar pun = 10 minit.= juga buang masa.= juga aku tak larat.Heh.Jadi sekian , resipi aku hari ini :) Selamat mencuba ye :D Heheheh , gaya macam resipi Nasi Briyani je aku kasi kan? Ekekekekeke




6 comments:

miloais said...

iols tawww... mek jingg rindu banget kat iols kan??? tu pasal nak jugak taruk nama iols!
kekekeke

hoyehhh! iols dah perasan tahap gaban dgn jayanya!
kah kah kah

FaiHash said...

hahahaha..laju jah mengomen ye? ngahahaha..

ai sjk duk buat agar2 ni smlm lgk duk igt yu okeh..smbl kacau agar2 tu..smbl gelak2 okeh? hahahah

i miss yu so much kaka milo :hugs: hiks..

miloais said...

hahahaha... iols tak sibuk hari ni
lepak sakan hoccay!

n iols miss uols jugakkkkkk!
rindu nak gelak2 tak hengat cam kat BTS hari tu!
cepat2 le geng parti buih buat gader2 kan???
make sure uols datang ye!

FaiHash said...

gituhhh..nmpk sgt yu tak busy okeh!
ai loikeee!

khenn..ai pun rindu nk lepak borak riang ria mcm hari tu :nangis:
tu lah kan..kata nk lepak sungai? bila yuols?
ai tak sabar ni! heheheh ;)
ai insyaAllah boleh , roger awal2 ,insyaAllah ai dtg :D

faRa_diLa said...

should try this recipe. HAHAHAHAAHAHAHAHHA. nak celen sape lagi sodap. wait hahh ijah.. hee!

FaiHash said...

sis fara , hahahahah , yeah , mmg patut try okeh. sgt sng gituh. *ai harap tak kasi ajaran sesat.ekekeke*

adeh , haruslah ai kalah gituh *nangis* hahaha