Home

Monday, October 18, 2010

Cantik itu Subjektif.

Salam and Hello. Okay , semalam masa aku tengah duk sibuk bukak facebook semua , ada aku tengok orang like itu , like ini.Aku kan suka menyibuk. Heh , lepas tu terpandang satu artiket from I luv Islam .com. Tajuk artikel itu , Dimana Cantik nya Seorang Wanita :) Jom baca , ai saja je share benda ni :)

Mungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja.

Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak.

Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan.

Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan.

Kitalah perempuan itu. Panjatkan kesyukuran kehadrat Tuhan kerana menjadikan kita perempuan dan memberikan keindahan-keindahan itu.

Namun, betapa pun dijaga, dipelihara, dibelai dan ditatap di hadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram, mata akan kelam.

Satu sahaja yang tidak akan dimamah usia, sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah.

Anda ingin lebih cantik dan menarik?

# Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.

# Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.

# Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.

# Pakailah "sabun istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.

# Rawatlah rambut anda dengan "selendang islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki.

# Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin ukhuwwah.

# Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian."

# Bedaklah wajah anda dengan "air wudhu."

Aku suka baca artikel ini.Maybe sebab aku suka baca ayat-ayat yang dia tulis.Aku setuju tentang itu semua.Tapi itu terpulang kepada kita sendiri.Masing-masing ada pendapat sendiri. Cantik itu subjektif.Ada orang kata , setengah wanita cantik bila tak pakai mekap.Sebab naturally beauty.Ada setengah orang kata , wanita cantik bila pakai baju kurung.Sebab nampak tersendiri dan elegan. Wah ayat ai , over sangat. Haha. Sebab itu aku kata cantik itu subjektif. Masing-masing ada pandangan sendiri.Tak payah nak argue kalau bila setengah orang kata itu , setengah orang kata ini. Biar diorang dengan pendapat diorang kita dengan pendapat kita kan :) And to me seorang wanita itu cantik bila dia menjadi diri sendiri dan tidak cuba untuk menjadi orang lain and banyak lagi kalau nak diikutkan if nak listkan dalam ni. But yeah , cantik itu subjektif. Susah untuk menilai dengan mata kasar :) So , lu fikir lah sendiri baik-baik :D


2 comments:

eynda said...

Sejuk hati baca artikel tu :-)

FaiHash said...

Kak Eynda , itu lah kan :) Best je baca artikel tu :D